Maalúla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
World Heritage Logo global.svg A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Maalúla, ܡܥܠܘܠܐ - מעלולא
Maalúla
Maalúla

Ország Szíria
Beszélt nyelvek arámi
Tszf. magasság1500 m
Világörökségi adatok
Típus[[:Kategória:|kulturális]]
Felvétel éve1999
Elhelyezkedése
Maalúla (Szíria)
Maalúla
Maalúla
Pozíció Szíria térképén
é. sz. 33° 50′ 39″, k. h. 36° 32′ 48″Koordináták: é. sz. 33° 50′ 39″, k. h. 36° 32′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Maalúla, ܡܥܠܘܠܐ - מעלולא témájú médiaállományokat.

Maalúla, Maaloula vagy Maҁlūlā (arámi nyelven: ܡܥܠܘܠܐ - מעלולא; arab nyelven: معلولا Ma'lūlā) egy keresztény település Szíriában, Damaszkusz közelében, az Antilibanon hegységben.

A település 1500 méter tengerszint feletti magasságban, egy erdős hegyoldalba épült és a három fennmaradó falu egyikeként ismert, amelynek lakosai azt az ősi arámi nyelvet beszélik, amelyet Krisztus idejében is használtak. E nyelven íródott az Ótestamentum egy része is. A másik kettő település, amelyen ugyancsak az arámi nyelvet beszélik: a közeli Jubb'adin és Bakhah falvak.

Fekvése[szerkesztés]

Damaszkusztól 56 km-rel északkeletre található.

Története[szerkesztés]

Szent Tekla templom, Maalúla
Szent Tekla szobra Maalúlában

A város szorosan kötődik Szent Tekla kultuszához, akit a hagyomány szerint Szent Pál keresztelt meg. Azon a helyen, ahol a legenda szerint Szent Tekla menedéket talált az őt üldöző római katonák elől. A fennmaradt legenda szerint a hegy megnyílt előtte, így tudott elrejtőzni üldözői elől. Ezután menekülésének helyén töltötte el életének hátralevő részét is. Később az itteni sziklahasadékban egy templomot építettek, és itt látható a szent sírja is. A város másik fontos műemléke a Szent Györgynek szentelt kolostor.

Szent Tekla[szerkesztés]

A legendák szerint Szent Tekla az i.sz. 30 körül született Ikónium városában (mai nevén Konya, Törökország). Tekla egy előkelő római lány volt, aki Szent Pál tanítványaként áttért a keresztény hitre. Apja egy pogány rómaihoz akarta hozzákényszeríteni, ezért elmenekült. Apja emberei hegyen-völgyön át, egészen Maaluláig üldözték a lányt. Itt azonban véget ért a menekülő út, Tekla ezért elkezdett imádkozni. A szikla megnyílt, a lány pedig megmenekült, a katonák pedig a csodát látva ide már nem merték követni.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Szent Tekla templom
  • Szent György kolostor

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]