MMA művészeti ösztöndíjprogram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A három évre szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogram célja alkotó és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészeti és művészelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése[1].

A kezdetek[szerkesztés]

Az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramja (az MMA hároméves ösztöndíja) létrehozásának szükségessége a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2012-2013. évi kormánybeszámolójában[2] kerül említésre. Az Országgyűlés számára benyújtott dokumentum jelzi, hogy "2013-ban megalapításra kerültek a köztestületi díjak, valamint elindult a Köztestület ösztöndíjrendszere", a 2013. május 31-ei közgyűlés kapcsán kiemelésre kerül, hogy "a közgyűlés döntött a Magyar Művészeti Akadémia díjairól és ösztöndíjrendszeréről", végül a magyar művészeti élet általános helyzetének bemutatása kapcsán a művész életpálya részeként jelzésre kerül "a hazai művészeti közéletet általánosan érinti, hogy a tanulói vagy hallgatói életszakaszhoz kötődő ösztöndíjak, illetve a későbbi pályaszakaszok állami, civil, magán alapítású ösztöndíjai időszakukat valamint a megpályázható forrásokat tekintve kevéssé jelentenek rendszerszintű segítséget (összevetve akár a hazai tudományos ösztöndíj-lehetőségekkel)". Anyagi lehetőségeik szűkössége okán sem a művészeti civil szervezetek, sem a szakszervezetek nem képesek közvetlen segítséget nyújtani a művész életpálya támogatására.

A jogszabályi alapok[szerkesztés]

A 2017. szeptember 22-ei Magyar Közlönyben kormányhatározat jelenik meg az MMA és a MANK művészeti ösztöndíj rendszerének támogatásáról [3]. Ennek értelmében a 2018. évben 96, a 2019. évben 384, a 2020. évben 672, míg a 2021. évben 864 millió forint többletforrást biztosít a központi költségvetésen keresztül a kormány az MMA művészeti ösztöndíj rendszerének működtetése érdekében.

A cél[szerkesztés]

Létrehozásának céljáról, körülményeiről Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára tájékoztatja részletesebben a közvéleményt [4]. A Magyar Hírlapnak 2018 januárjában adott interjújában elmondja "a művészeti ösztöndíjak – amelyeket már eddig is adtunk – terén felvetettük a minisztériumnak, hogy kevés olyan van, amely éveken átnyúló. És csak néhány, amely meghosszabbítható, összegszerűségében pedig jóval alacsonyabbak, mint a tudomány területén elérhető állami ösztöndíjak." A pályakezdő, pályájuk elején-közepén tartó alkotók támogatása érdekében szeptembertől olyan művészeti ösztöndíjrendszert indítanak, amely bruttó kétszázezer forintot biztosít, három éven át. Végzettségi feltételhez nem kötik a programot, amelyre pályázni kell. Tavasszal hirdetik meg, ősszel száz fővel indulnak, nem felváltva az eddigi ösztöndíjakat, hanem kiegészítve, az eddigieknél magasabb összeggel azokat. "Az a cél, hogy az alkotó az alkotással foglalkozzon, ne kelljen kényszerből más munkát elvállalnia. A hároméves időtartam egyelőre úgy tűnik, elegendő arra, hogy valaki magasabb szintre léphessen a tevékenységében, kibontakoztassa képességeit, és mindezért nem lehet majd azonnal újrajelentkezni."

Az első pályázati felhívás[szerkesztés]

A 2018. április 9-én nyilvánosságra kerülő Pályázat felhívás[5] értelmében az építőművészet, a film- és fotóművészet, az iparművészet és tervezőművészet, az irodalom, a képzőművészet, a művészetelmélet, a népművészet, a színházművészet és a zeneművészet kategóriáiban pályázhattak a 18. életévüket már betöltött, de 50. életévüket még el nem érő magyarországi adóazonosítóval rendelkező természetes személyek alkotó és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységeik támogatására, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtésére. A 2018. május 17-ei benyújtási határidőt követően 2018. augusztus 13-áig született döntés a pályázatokat illetően, amely alapján a nyertes pályázók 2018. szeptember 1-től részesültek havi bruttó 200.000 Ft összegű művészeti ösztöndíjban.

A következő években az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram újra meghirdetésre került, évente 100-100 fő részére bruttó 200.000 Ft összegű havi művészeti ösztöndíjat biztosítva.

Ösztöndíjasok[szerkesztés]

Ábrahám Nóra

Antal Imola

Berecz István András

Berecz Mihály

Blaskó Borbála

BOLDI (Szmrecsányi Boldizsár)

Bucsi Réka

Demeter Zsuzsa

Gyöngyösi Levente

Jónás Tamás

Káel Norbert

Kutrik Bence

Margittai Gábor

Mátrai Erik

Molnár Ottó

Mosonyi Szabolcs

Nagy Lea

Nagy Zopán

Navratil Andrea

Orosz Márton

Petri Zsolt

Plugor Magor

Rohmann Ditta

Simándi László

Szöllősi Mátyás

Török Máté

Várnagy Andrea

Vidák Annamária

Zilahi Péter

Ifj. Zsuráfszky Zoltán

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Magyar Művészeti Akadémia pályázati felhívása a 2018-2021. évekre szóló művészeti ösztöndíj elnyerésére. (Hozzáférés: 2024. március 18.)
  2. A Magyar Művészeti Akadémia 2012-2013. évi beszámolója a Magyar Országgyűlés számára. (Hozzáférés: 2024. március 18.)
  3. Magyar Közlöny 2017. évi 153. szám - A Kormány 1696/2017 (IX.22.) Korm. határozata a Magyar Művészeti Akadémia és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság művészeti ösztöndíj rendszerének támogatásáról. (Hozzáférés: 2024. március 18.)
  4. Párhuzamosságok - "A köztestületi tagság intézményén keresztül is már csaknem ötszáz művész és elméleti szakember kötődik hozzánk", In: Magyar Hírlap, 2018. január 27., Művész Páholy (Zsiray-Rummer Zoltán interjúja). (Hozzáférés: 2024. március 18.)
  5. A Magyar Művészeti Akadémia pályázati felhívása a 2018-2021. évekre szóló művészeti ösztöndíj elnyerésére. (Hozzáférés: 2024. március 18.)