Ugrás a tartalomhoz

MH Savaria Kiképző Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MH Savaria Kiképző Központ
Dátum19502004
OrszágMagyarország
Személyzethivatásos, szerződéses és közalkalmazotti állomány
TípusDandár
FeladatMagyarország szuverenitásának és területi épségének védelme.
DiszlokációSzombathely
Kultúra és történelem
Háborús részvételDélszláv háború miatt éles készültségi helyzet

A Magyar Honvédség Savaria Kiképző Központ, a Magyar Honvédség 2004-ben felszámolt kiképző központja volt. A sorkatonai szolgálat eltörlése miatt mindhárom kiképző központ (MH Tapolcai Kiképző Központ, MH Alföldi Kiképző Központ) bezárásra került.

Az alakulat rendeltetése volt[szerkesztés]

  • Sorkatonák alap és szakalapozó kiképzésének végrehajtása három kiképző zászlóalj kötelékében
  • Szerződéses katonák emelt szintű alap- és szakalapozó képzése, önálló kiképző század kötelékében
  • Hivatásos és szerződéses állomány továbbképzése.
  • Önkéntes tartalékos katonák felkészítése

A szervezet rövid története[szerkesztés]

A kiképző központ első jogelőd szervezete a Magyar Néphadsereg 3715 katonai alakulata volt. Ezen katonai szervezet teljes neve: Magyar Néphadsereg 15. Gépesített Lövészezred. A 15. Gépesített Lövészezred 1950. április 15-én alakult meg Piliscsabán. Kettő nappal megalakulása után díszlokált Rétságra. E helyőrségben folytattak kiképzési feladatokat, gyakorolták az alapvető harceljárásokat, majd 1951-ben Aszódra települtek át.

1956-ban a forradalom fegyveres harcaiban az alakulat katonái mindkét oldalon részt vettek. A harcokban 1 fő tiszt és 4 fő sorkatona esett el.

Kiemelkedő időpont az alakulat életében 1971. Ekkor állítják hadrendbe a Magyar Néphadseregben elsőként, a magyar ipar által előállított – akkor korszerűnek számító – páncélozott szállító harcjárműveket (PSZH).

1974-ben kezdik meg építeni az ezred katonái a szombathelyi honvéd laktanyát, melybe 1975. augusztus 1-én kezdi meg az ezred a díszlokációját. Az áttelepülés 1976. márciusában fejeződött be. Ezt követően megkezdődik az ezred átfegyverzése, s ennek során 1979-ben a Magyar Néphadsereg legkorszerűbben felszerelt kötelékévé válik, a rendszerbe állított BMP-1 típusú gyalogsági harcjárművekkel. A laktanya mellett volt egy 800 méter mélységű elektromosított lőelőkészítő-pálya, 100 m-es lőtér és egy 1500 m mély és 800 m széles gyakorlótér is. Gyakorlatilag a Szombathely, Söpte, Lukácsháza közti terület katonai gyakorlótér volt.

A korszerűsítés tovább folytatódik és 1982-ben 2SZ1 Gvozgyika 122 mm-es önjáró lövegekkel megalakul az önjáró tüzérosztály. A fegyverzetek korszerűsítését követően, magas szintű technikai bemutatók, harcászati gyakorlatok sora következett.

Ebben az időben, a laktanyában folyt a hivatásos állomány átképzése az új technikai eszközökre Magyar Néphadsereg szinten. A korszerűsítés első lépcsőjeként a fegyverzet, ezt követően a szervezet korszerűsítésére került sor. 1987-ben a 15. Gépesített Lövészezred átalakításra került 37. Budapesti Forradalmi Dandárrá.

Az 1988. októberében lefolytatott Honvédelmi Miniszteri szemle "JÓ” szintű értékelése következményeként a Honvédelmi Miniszter "ÉLENJÁRÓ DANDÁR” kitüntető címet és csapatzászlót adományozott az alakulatnak.

Az ezt követő haderő átalakítás során, az alakulat 1990-ben 37. Gépesített Lövészdandárrá majd MH 37. Savaria Gépesített Lövészdandárrá alakult át. A laktanya neve Garasin Rudolf Laktanyáról Savaria Laktanyára módosult.[1] 1996. márciusától már 37. Savaria Kiképző Dandárként folytatta tevékenységét az alakulat. Ennek során át- és továbbképzéseket végzett a katonai szervezet, NATO orientációs felkészítő tanfolyamokat hajtott végre az állomány. 1997. november 1-től kezdődött meg egy új fejezet az alakulat számára, amikor is megalakult a Dunántúli Kiképző Központ, Tapolcán és Szombathelyen diszlokáló alegységekkel. 2000. január 1-től önálló katonai szervezetként dolgozott, mint a MH Savaria Kiképző Központ a 2004. december 31-i végső felszámolásáig.[2][3][4]

Az egykori Savaria Laktanya területe 2008 márciusa óta a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetnek ad otthont.[5]

Szervezeti felépítése, alegységei a felszámolás előtt[szerkesztés]

Parancsnokság
Kiképző alegységek Biztosító alegységek Logisztikai alegységek
  • Kiképző zászlóalj
  • Kiképző zászlóalj
  • Kiképző zászlóalj
  • Törzsszakasz
  • Logisztikai század
  • Egészségügyi központ

Jegyzetek[szerkesztés]