MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(MH 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandár szócikkből átirányítva)
MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár
Dátum1951. november 1.2004. szeptember 30., újból felállítva 2023. január 1.
OrszágMagyarország
Méretdandár
DiszlokációTamási, Hódmezővásárhely
Parancsnokok
Jelenlegi parancsnokMolnár Zsolt ezredes
Jelenlegi parancsnokhelyettesDienes Ádám alezredes
Kultúra és történelem
Évfordulók2011. november 1.

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár a Magyar Honvédség egyik legnagyobb szárazföldi katonai szervezete, amely az MH Szárazföldi Parancsnokság közvetlen irányítása alá tartozik. A dandár Hódmezővásárhely helyőrségben diszlokál. A névadója Kinizsi Pál.

A helyőrség[szerkesztés]

Hódmezővásárhely 1932-ben lett katonai helyőrség, amikor elkészült a város szélén az első laktanya. Hódmezővásárhely megyei jogú város, Csongrád megye második legnagyobb népességű és az ország második legnagyobb területű városa, 1950 és 1961 között megyeszékhely. 2010. június 19-től a város a Magyar Örökség díj része.

Története[szerkesztés]

Lövészezred szervezetben[szerkesztés]

A dandár jogelődjeként 1951. november 1-jén alakult meg Tamásiban a 62. lövészezred. 1953 őszén a katonai felső vezetés utasítására a gyalogzászlóalj után Hódmezővásárhely helyőrségbe vezényelték át a 62. lövészezredet.

Az 1954. október 1-jén elkezdődött haderőcsökkentés részeként az ezredet gépjárművekkel szerelték fel, és az ősz folyamán az alakulat a gépkocsizó lövészezred megnevezést kapta. Ebben a szervezeti felépítésben működött közel két évtizeden keresztül. Az 1957-es kiképzési év beindításával az ezred a második lépcsős kiskunfélegyházi 7. Gépkocsizó Lövészhadosztály és az 5. Hadsereg alárendeltségébe került.[1] 1958–1959 folyamán a hadsereg minőségi fejlesztésének keretében rendszerbe állították az AK-47 gépkarabélyt és az RPG–7 gránátvetőt.

1972–1973-ban az ezred páncélozott szállító harcjárműveket kapott, és 1973. november 1-jétől a gépesített lövészezred elnevezést használhatta. 1975-ben felállították az ezred vegyes páncéltörő tüzérütegét, melyet Maljutka páncéltörőrakéta-rendszerrel és 85 mm-es páncéltörő ágyúkkal szerelek fel. Az ezred 1983-ban 122 mm-es M-30-as vontatott tarackokkal felszerelt tüzérosztállyal egészült ki.

Az ezredből dandár[szerkesztés]

1987-ben az egész haderőt érintő változásokat élt át az ezred. Megszűnt az alárendeltsége a kiskunfélegyházai 7. Gépkocsizó Lövészhadosztály szervezetében és a ceglédi 3. Gépesített Hadtest alárendeltségébe került. Az átszervezés következtében az ezred gépesített lövészdandár szervezetre tért át.

Bercsényi-címer (17. sz. vége)

1990. április 1-én, ünnepélyes keretek között a dandár felvette Bercsényi Miklós nevét. A haditechnikai eszközök változásában az 1990-es év döntő jelentőségű volt az alakulat életében. Átszervezték a harcoló alegységeket. A tüzérség 2SZ1 Gvozgyika típusú önjáró löveget, a gépesített lövészek előbb BTR–80, majd BTR–80A típusú harcjárműveket kaptak, a korszerűtlenné vált PSZH-k helyett. A megnövekedett létszám és a korszerű technika mellett megnövekedett a dandár kiképzési és egyéb feladata is.

A dandár 1991-ben hajtotta végre először a légimozgékonyságú harccsoport, majd 1992-ben a légi mobil harccsoport feladatait. A dandár kijelölt állománya a Magyar Honvédség történetében először hajtott végre közös kiképzést egy NATO-tagország, Nagy-Britannia alegységeivel. 1995-ben és 1996-ban pedig magyar–román közös kiképzést hajtott végre.

1997-ben a harckocsi zászlóaljat átfegyverezték T–72-es harckocsival. Még ebben az évben szerződéses állománnyal részt vett a Delta 97 gyakorlaton, a következő évben pedig a Vértes-98 gyakorlaton vett részt a dandártörzs állománya, és olasz–magyar közös kiképzésre került sor. Ebben az időszakban a dandár a Magyar Honvédség egyik meghatározó katonai alakulattá vált.

MH 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandár címere

Megszűnése[szerkesztés]

A Magyar Honvédség szervezeti átalakítása miatt a honvédelmi miniszter 35/2004 sz. HM határozatával 2004. szeptember 30-i hatállyal a MH 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandárt megszüntette. Jogutódként létrejött az MH 5/62. Könnyű Lövészzászlóalj a dandár volt 1. gépesített lövészzászlóaljára alapozva, valamint a volt 2. gépesített lövészzászlóalj bázisán megalakult a MH 5/3. Bercsényi Miklós Könnyű Lövészzászlóalj. Mindkét zászlóalj önálló szervezeti elemet képezett. 2007. március 1-től mindkét zászlóalj a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségébe tartozott, mint kötelék zászlóalj, de helyőrségük továbbra is Hódmezővásárhely volt. Megnevezésükből eltűnt a "könnyű" szó.

Az egykori dandár fegyverzete[szerkesztés]

Alapvetően könnyű fegyverzet (AK–63 gépkarabély, PKM könnyű géppuska, SZVD távcsöves puska, RPG–7 gránátvető). Tüzérségi támogatásra 82 mm-es aknavetők, páncélelhárításra 9M111 Fagot rakéták kerültek rendszeresítésre. A dandár rendelkezett harcjárművekkel (BTR–80, BTR–80A), illetve speciális feladatok végrehajtásához gépjárművekkel, műszaki és vegyvédelmi eszközökkel, valamint a vezetést biztosító híradótechnikai eszközökkel.

Az alakulat újbóli felállítása[szerkesztés]

A Magyar Honvédség 2023. január 1-jével újból felállítja az alakulatot, de új hadrendi számmal, illetve néven. Új neve MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár, mint önálló szervezeti egységet. Megjelent a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítő 2022. évi 46. számában.[2][3]

Szervezeti felépítése 2023. január 1-jével[szerkesztés]

  • Harcbiztosító alegységek
    • Híradó és vezetéstámogató század
  • Harcoló alegységek
    • Három zászlóalj szintű harcoló alegység
  • Logisztikai alegységek
    • Logisztikai zászlóalj
  • Helyőrségtámogató alegységek
    • Helyőrségtámogató parancsnokság

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]