MAC-cím

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat.

A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott portjainak azonosítására. Ezek mellett az irányítótáblák és egyéb adatszerkezetek létrehozására és frissítésére is alkalmas. Egyebek mellett a hardvercím, MAC-rétegbeli cím és fizikai cím elnevezés is használatos.

Kiosztása[szerkesztés]

Minden eszköznek saját MAC-címe van. A több interfésszel rendelkező eszközöknek célszerűen több is lehet. A címet (címtartományokat) a szabványügyi hivatal adja ki a gyártónak, és ezt a gyártó fizikailag "beégeti" vagy szoftverrel beállítja az interfészben. A címet 12 darab hexadecimális számjegy formájában szokták megadni, amelyből az első hat hexadecimális számjegy kiosztását az IEEE felügyeli,[1] ezek a gyártót vagy az eladót azonosítják. A MAC-címnek ezt a részét egyedi szervezetazonosítónak (Organizational Unique Identifier, OUI) nevezzük. A fennmaradó hat hexadecimális számjegyet a gyártó adminisztrálja saját körben.

Elvileg előfordulhat, hogy egyes gyártók hibájából azonos MAC-címmel láttak el teljes terméksorozatokat, vagy egy eszköz több portját, amelyek akár helyi-, vagy internethálózati gondokat is okozhatnak. Ugyanezt a hibát elő is lehet idézni olyan eszközökkel, amelyek támogatják a MAC-cím felhasználó általi átdefiniálását. Az azonos MAC-cím megzavarhatja a tűzfal, a router, a DHCP-szerver stb. működését, ezért hálózati problémák esetén érdemes lehet leellenőrizni, hogy nincs-e több azonos MAC-című hálózati csatolóval ellátott eszköz egy hálózaton.

Kiolvasása[szerkesztés]

A MAC-cím Windows alóli elérése (parancssorból):

ipconfig /all

Alapértelmezésben a TCP/IP-hez kötött adapterekhez csak az IP-cím, az alhálózati maszk és az alapértelmezett átjáró jelenik meg. A / all kapcsolóval teljes konfigurációinformációt jelenít meg. A MAC címet

Fizikai cím . . . . . . . . . . . . . : 00-xx-xx-xx-xx-xx

formában írja ki (ahol az xx-ek helyén 00-FF közötti értékeket vehet fel, lásd: kiosztás).

A MAC-cím Windows parancssorból (cmd) vagy DOS alól:

getmac

Leírás: Ez a parancssori eszköz lehetővé teszi, hogy a rendszergazda megjelenítse a rendszer egy vagy több hálózati adapterének MAC-címét.

Linux és BSD rendszerekben jellemzően az

ip addr show

tájékoztat sok más hálózati paraméter mellett a MAC-címről is.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://standards.ieee.org/regauth/oui/oui.txt
  2. How to Find your IP Address and MAC Address in Linux”, WebHostingHero.com, 2017. július 10.. [2018. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. november 21.) (amerikai angol nyelvű)