Mélyvíz (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mélyvíz
(The Deep End)
2001-es amerikai film
Rendező Scott McGehee
David Siegel
Műfaj
  • dráma
  • krimi
  • LMBT témájú film
Forgatókönyvíró Scott McGehee
David Siegel
Elizabeth Sanxay Holding
Főszerepben Tilda Swinton
Goran Višnjić
Jonathan Tucker
Josh Lucas
Zene Anne Dudley
Operatőr Giles Nuttgens
Gyártás
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 101 perc[1]
Költségvetés $2 000 000
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2001. augusztus 10.
Magyarország 2001. november 1.
UK 2001. december 14.[1]
Bevétel $10,031,529
További információk

A Mélyvíz egy 2001-es film, melyet David Siegel és Scott McGehee írt, valamint rendezett. A főbb szerepeket Tilda Swinton, Goran Višnjić, Jonathan Tucker és Josh Lucas alakította. A filmet a Fox Searchlight Pictures forgalmazza. A történet alapjául – Max Ophüls Vakmerő pillanat című alkotásához hasonlóan – Elizabeth Sanxay Holding The Blank Wall cím regényén alapuló történetet mesél el. A film bemutatójának időpontját a Sundance Filmfesztivál versenyére időzítették, ahol Giles Nuttgens operatőr elnyerte a legjobb forgatásért járó díjat.

Cselekmény[szerkesztés]

Margaret Hall (Swinton) felső középosztálybeli családjával Kaliforniában Tahoe City nevű városában élnek. Férje a USS Consttellation repülőgép-hordozó fedélzetén teljesít szolgálatot. Margaret észrevette, hogy Beau nevű fia (Tuckler) nemi kapcsolatba keveredett egy renói éjszakai bár 30 éves tulajdonosával, Darby Reese-szel (Lucas). Ez akkor vált nyilvánvalóvá, mikor a részeg Beau egy éjszaka Renótól hazafelé jövet összetörte az autóját. Reese felajánlja, hogy ha kap 5000 dollárt, akkor távol tartja magát a fiútól. Margaret megpróbálja meggyőzni a fiát, hogy szexuális irányultsága nem válik majd a hasznára.

Ezen az estén Reese titokban meglátogatja Beau-t. Ők ketten egy csónakháznál találkoznak. Beaunak problémái akadtak, mert nem tudott az anyjától pénzt kérni. Mindketten a maguk igaza mellett érvelnek, Mikor Beau visszatér a házhoz, Reese egy korlátnak támaszkodik, ami ettől összedől, és így a vízbe zuhan. Egy horgonyon akad fenn a vízbe esett szereplő.

Másnap reggel Margaret Reese testét megtalálja a tengerparton. Odébb vonszolja, és leteszi egy tengeröbölnél. A holttestet gyorsan felfedezik. és a rendőrség emberölés miatt kezd el nyomozni. Ezután egy Alek Spera nevű ember (Višnjić) felkeresi Margaretet egy videókazettával, amin Veau és Darby látható nemi érintkezés közben. Azt mondják, a felvételért 50 000 dollárt kérnek, különben a felvételt átadják a rendőrségnek, és akkor Beau után is nyomozás indulhat.

Margaret sikertelenül próbál meg ennyi pénzt összeszedni. Másnap, mikor találkoznia kellene Alekkel, apósa szívrohamot kap. Alek megjelenik az após házában, és segít a férfi újraélesztésében. Ezután másnapra egy újabb találkozót beszélnek meg.

Nagle, Alek bűntársa mikor megtudja, hogy nincs meg a pénz, dühbe jön. Afelől kérdezgeti a társát, miért nem szedte ki a nőből a pénzt. Alek másnap felhívja Margaretet, és közli, hogy ő lemond a részéről, és így már csak 25 000 dollárt kell azonnal átadnia. Közben Beau felfigyel Margaret viselkedésére.

Mivel Margaret autója nem indul, taxival megy el a találkozóra. Mikor zálogházba adja az ékszereit, mindössze 12 0000 dollárt kap értük. Miközben Alek visszaviszi Tahoe-ba, a nő elmeséli, hogy már nem veszik hasznát a kazettának. Közben ugyanis Donellyt letartóztatták már Reese meggyilkolásáért. Azonban hozzáteszi, hogy nem Donelly a valódi gyilkos. Valójában maga Margaret ölte meg a férfit. Alek azonban nem tud neki hinni. Kiteszi a kórháznál, hogy el tudjon menni az apósához. Közben azonban Beau már hazavitte. Margaret taxival megy haza, ahol már Nagle várja. Rögtön elmeséli, hogy Donellyt szabadon engedték, ő pedig a teljes 50 000 dollárra igényt tart. Alek akkor ér Margaret házához, mikor a nő Ngle-lel tárgyal.

Nagle a csónakházhoz vonszolja Margaretet, itt pedig összevesznek. Nagle mindenképp azt akarja bebizonyítani, hogy Margaret össze tudja szedni a pénzt, csak nem akarja. Mikor Alke megérkezik, Nagle már veri Margaretet. A két férfi összeverekszik, Nagle megsebesíti Aleket, mire ő megfojtja az ellenfelét. Margaret megpróbálja elvállalni Nagle halála miatt a felelősséget, de Alek Nagle autójával elviszi a holttestet. Margaret megpróbálja Aleket utolérni, de nem sikerül neki. Ekkor Beau segítségét kéri.

Útközben folyamatosan keresik Nagle autóját. Egyszer csak egy árokban találták meg fejtetőre állva. Margaret megpróbálja kiszabadítani a súlyosan megsebesült Aleket. Alek kérlelte a nőt, hogy hagyja el, mielőtt a rendőrség odaérne. Ennek ellenére egészen Alek haláláig a helyszínen marad. Hazafelé útközben összevész Beauval. Ezután a kamera a ház homlokzatát mutatja, és a közönség egy telefonbeszélgetést hall. Ekkor az egyedül maradt férj hangja szűrődik ki. Visszatér a területre a normális élet ritmusa.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Mélyvíz az Internet Movie Database oldalon (angolul) URL last accessed September 11, 2006.

Külső hivatkozások[szerkesztés]