Második Névtelen torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Második Névtelen torony
TelepülésTverszkoj kerület
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • megerősített torony
  • tájékozódási pont
Elhelyezkedése
Második Névtelen torony (Moszkva)
Második Névtelen torony
Második Névtelen torony
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 44′ 59″, k. h. 37° 37′ 13″Koordináták: é. sz. 55° 44′ 59″, k. h. 37° 37′ 13″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Második Névtelen torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Második Névtelen torony (oroszul Вторая Безымянная башня) a Kreml déli falán áll, a Kremljovszkaja naberezsnaja és a Moszkva folyó közelében, az Első Névtelen toronytól keletre.

Története[szerkesztés]

Az 1480-as években építették ezt a bástyát a Kreml déli falának megerősítésére. Az 1680-as években a bástya négyszögű tetejére négyoldalú sátortetőt építettek kilátóval, ami felett még egy díszes nyolcoldalú sátortetőt helyeztek el szélkakassal.[1] Egy 1701. évi feljegyzés szerint a torony alatt kapu volt a falun, amit akkorra már bedeszkáztak. A kutatók nagy része úgy véli, hogy a tornyot a Nagy Kreml-palota építésével összefüggésben 1771-ben lebontották, majd az építkezés félbeszakítása után újjáépítették.

A torony belseje kétszintes; az alsó szint belül hengeres kialakítású, a felső szegletes, és felfelé nyitott a sátortető felé.[1]

A Második Névtelen torony a Kreml déli falán

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Moszkva műemlékei 306. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Вторая Безымянная башня című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Moszkva műemlékei: Кремль. Китай-город. Центральные площади. In Либсон В. Я – Домшлак М. И – Аренкова Ю. И: Памятники архитектуры Москвы. (oroszul) Moszkva: Искусство. 1983.  

További információk[szerkesztés]

  • А. Ю Киселев. Москва: Кремль и Красная площадь: путеводитель. АСТ, 2006. (Orosz nyelvű útikönyv)