Mágneshorgászat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Horgászmágnesek
Mágneshorgászat a tavon

A mágneshorgászat egy új hobbi, tulajdonképpen a környezetvédelem és a kincskeresés ötvözete. A mágneshorgászat lényege, hogy a horgász egy kötélre erősített neodímummágnessel ferromágneses tárgyakat keres a folyókban, tavakban, illetve kisebb patakokban.

Az eszközzel többek között fogtak már széfeket, fegyvereket,[1] motort,[2] kerékpárt,[3] alkatrészeket, érméket,[4] és II. világháborús tárgyakat is.

A neodímiummágnes[szerkesztés]

A mágneshorgászathoz használt, úgynevezett neodímium (Nd) jelenleg a legerősebb, és a legnagyobb remanenciával (Br) rendelkező mágnes, melynek hőmérséklet-tűrése 80 °C.

A neodímium, valamint a vas-bór (Nd2Fe14B) ötvözete amellett, hogy rendkívül erős, könnyen oxidálódik, ezért a felületvédelemhez cinket (Zn), nikkelt (Ni) és rezet (Cu) használnak.

Standard kivitelként három védőréteggel látják el a mágneseket, ez a nikkel-réz-nikkel bevonat.

A termékek esetében betű-szám kombinációval jelzik, hogy mekkora mágneses energiát zártak a magba. A legnagyobb Grade-számmal rendelkező mágnesek az N52-es kombinációval jelölt darabok.

A mágneses indukció nagyságát Gauss-ban (G), illetve Teslában (T) mérik, ennek megfelelően 1 Tesla 10000 Gauss-nak felel meg. Egy N52-es mágnes remanenciája[5] 1.42-1.47 Tesla.

A neodímiumot az élet számos területén használják, többek között

 • az audio berendezések gyártásához,
 • a mágneses rezonancia képalkotáshoz,
 • a nagyobb rakományok emeléséhez,
 • a lézerek készítéséhez,
 • a vasútiparban,
 • és az autóiparban is.

A horgászmágnesek fajtái[szerkesztés]

Három típusú horgászmágnest különböztetünk meg:

 1. a fentről rögzíthető mágnest,
 2. az oldalról rögzíthető mágnest,
 3. illetve a kettő keverékét, az úgynevezett hibrid mágnest.

Ezenkívül horgászmágnesek különböző tartóerővel rendelkeznek, amelyeket kilogrammal (kg) jelölnek. A kisebb tartóerejű horgászmágnesek általánosságban 85 kilogrammtól kezdődnek, a legnagyobbak pedig 888 kilogrammosak is lehetnek.

A mágneshorgászathoz használt eszközök[szerkesztés]

A mágneshorgászathoz a fent említett neodímiummágnes mellett erős, 10-50 méter hosszú polipropilén (PP) kötélhez rögzítik. Az összegyűjtött hulladékot vödörbe kell gyűjteni, majd egy hulladékgyűjtőben elhelyezni. A mágneshorgászathoz kesztyű használata is erősen ajánlott.

Mágneshorgászat Magyarországon[szerkesztés]

A mágneshorgászatot Kovács Erik és Vinczellér Dávid honosította meg Magyarországon 2016-ban, azóta a sport pedig évről évre ismertebb. Népszerűségét jól mutatja, hogy 2021-ben megrendezésre került Magyarország I. mágneshorgászversenye, ami európai szinten is egyedülállónak számít.[forrás?]

Népszerű horgászhelyszínek a K-híd, a budapesti és a szigetszentmiklósi Duna-part, Dunaharaszti, Gyula, a Tisza-holtága, valamint a kisebb horgásztavak.

Sajnos a hazai vizek többsége erősen telített hulladékkal, így ezek megtisztítása óvja a környezetet.

Jogi szabályozása[szerkesztés]

A mágneshorgászat Magyarországon és az Európai Unió legtöbb országában teljesen legális, azonban előfordulhatnak különutas önkormányzati rendelkezések.

Magyarország[szerkesztés]

Jelenleg a mágneshorgászat Magyarországon nem engedélyköteles tevékenység, mivel elsősorban hulladékgyűjtésnek minősül. Azonban, bizonyos esetekben, szükség lehet írásos engedélyre is, például ha egy horgászegyesülethez tartozó tónál végzik a tevékenységet. Magán- vagy természetvédelmi területen viszont nem szükséges engedély, mindenki szabadon horgászhat.

A máneshorgászat során esetlegesen talált tárgyakra is vonatkoznak a [6] találásra vonatkozó szabályai. [7]. A büntetőjogi szabályozás a jogtalan elsajátítás tilalma alatt található meg.

Németország[szerkesztés]

Németországban a mágneshorgászat legális, azonban Hamburgban az engedély nélküli mágneshorgászat pénzbírsággal sújtható.[8][9]

Belgium[szerkesztés]

Belgiumban a mágneshorgászat szintén legális. Egy amatőr mágneshorgászokból álló csapat segített felderíteni egy '80-as évekbeli bűntényt azzal, hogy új bizonyítékokat, lőfegyvereket és lőszereket, szolgáltattak a hatóságoknak.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Gépfegyvert Fogtak A Mágneshorgászok | Mágnes Horgászat (magyar nyelven), 2021. szeptember 17. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
 2. Motor Akadt A Mágneshorgász Horogra | Mágnes Horgászat (magyar nyelven), 2022. január 18. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
 3. A Bicikli Temető 2. | Mágnes Horgászat (magyar nyelven), 2020. április 23. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
 4. Mágneshorgász Fogások Kecskemétről | Mágnes Horgászat (magyar nyelven), 2021. december 10. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
 5. MagnetPlanet - Technikai információk. magnetplanet.eu. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
 6. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300005.tvPolgári Törvénykönyv
 7. Ptk. 5:54-5:64. §
 8. Behörde warnt eindringlich vor Magnetangeln (német nyelven). PAZ-online.de. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
 9. Landesrecht Hamburg. www.landesrecht-hamburg.de. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
 10. 'Magneetvissers' bezorgen dozen met munitie en wapens aan speurders Bende van Nijvel”, De Standaard, Nieuwsblad.be, 2017. október 26. (Hozzáférés ideje: 2017. október 27.) (holland nyelvű)