Luděk Hulan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luděk Hulan
Életrajzi adatok
Született1929. október 11.[1][2][3][4]
Prága[1][4]
Származáscseh
Elhunyt1979. február 22. (49 évesen)[1][2][4]
Prága[4]
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszer
Tevékenység
SablonWikidataSegítség

Luděk Hulan (Prága, 1929. október 11.Prága, 1979. február 22.) cseh dzsesszbőgős.

Pályakép[szerkesztés]

Hulan 1948-ban az amatőr Hootie Club együttes alapító tagjaként kezdte pályafutását. Az 1950-es évek elején különböző professzionális dzsesszegyüttesekben lépett fel, és jam session-ök szervezésében vett részt. 1953-tól 1957-ig Brnoba lakott, és a Gustav Brom zenekarában nagybőgőzött. Prágába visszatérve társalapítója volt a Studio 5-nek, amely később a Csehszlovák Rádió zenekara lett. A Studio 5, Csehszlovákia egyik legjelentősebb modern dzsesszegyüttese 1961-ben feloszlott. Hulan ekkor új zenekart alapított: The Jazz Studio (Jazzové studio). Gyakran adták elő Hulan saját rövid kompozícióit.

Az 1960-as évek végén Hulan együttműködött a Csehszlovák Rádió Jazz Zenekarával, és aktívan részt vett a cseh zenei életben. Hulan számos jelentős dzsesszmuzsikussal működött együtt, köztük Milan Ulrich tenorszaxofonossal és Richard Kubernát trombitással.

Hulan 1968-ban − Csehszlovákia szovjet inváziója után − Svájcba emigrált, de mivel nem talált zenészmunkát, és hamarosan visszatért. Felesége és lánya ellenben külföldön maradt. Mint visszatért emigránst a "politikailag nemkívánatos" kategóriába sorolták. Ennek ellenére éjszakai jam session-öket szervezett a Viola borozóban. Új zenekart is alapított: a Jazz Szanatóriumot egykori kollégáival. Emellett – eleinte alkalmanként – a Linha Singers együttesnél talált munkát.

1972-ben a Traditional Jazz Studio meghívta, hogy készítsen felvételt a New Orleans-i klarinétos Albert Nicholas-szal. Fellépett Tony Scott amerikai klarinétművésszel is.

M. Peer (?) rendezővel készített egy tévésorozatot: Jazzový herbář (The Jazz Herbarium). Hulan a Jazz Szanatóriummal szervezett egy „Jazz-film-fórumot” és „Jazz kvízt” − amerikai filmfelvételek és szakirodalom felhasználásával. Ez ritka esemény volt: Csehszlovákia kázi normalizálódásában az amerikai kultúra bármilyen propagálása hivatalosan nem volt kívánatos. A kommunista hatóságok azonban már korábban elkobozták az útlevelét, de Hulan felkereshette az amerikai prágai nagykövetséget, és kölcsönözni tudott az anyagokat ezekhez a műsorokhoz.

Luděk Hulan áldatlan körülmények között halt meg. Leesett egy lépcsőről, eltört egy bordája, ami átfúrta a tüdejét. Nem volt tisztában sérülése mértékével. Szokás szerint lefeküdt, és ott halt meg.

A Cseh Jazz Társaság éves Luděk Hulan-díjat alapított emlékére.

Albumok[szerkesztés]

  • Jazz In My Soul (1965)
  • Jazz kolem Karla Krautgartnera (1965)
  • Poezie a jazz I. (1965)
  • Poezie a jazz II. (1967)
  • Albert's Blues − Traditional Jazz Studio and Albert Nicholas (1972)
  • Jazz Sanatorium (1976)
  • Milá společnost (1977)
  • Bumerang − Traditional Jazz Studio and Tony Scott (1978)
  • Luděk Hulan: Blues for You (1994)

Filmek[szerkesztés]

  • 1969: Jazzový herbář (The Jazz Herbarium – tévésorozat)

Díjak[szerkesztés]

  • Luděk Hulan-díj

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  2. a b Český hudební slovník osob a institucí (cseh nyelven)
  3. Evidence zájmových osob StB
  4. a b c d The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)

Források[szerkesztés]