Louis Couperin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Louis Couperin
Született 1626[1][2]
Chaumes-en-Brie
Elhunyt 1661. augusztus 29. (34-35 évesen)[1][2]
Párizs[3]
Állampolgársága francia
Szülei Charles Couperin the older
Foglalkozása
  • zeneszerző
  • orgonista
  • viola da gambaista
  • csemballista

Louis Couperin (Chaumes-en-Brie, 1626Párizs, 1661. augusztus 29.) francia barokk zeneszerző, orgonista, csembaló- és gambajátékos. François Couperin nagybátya.

Élete és munkássága[szerkesztés]

1626-ban Chaumes-en-Brie-ben született. Apja kereskedő volt és a városi templom alkalmi orgonistája. Louis, François és Charles nevű testvéreivel együtt, előbb apjától tanult zenét, majd a helyi bencések tanítványa lett. Még egészen fiatal volt, amikor Párizsba látogattak, ahol lehetősége nyílt elkápráztatni közönségét gamba játékával. Itt látta fellépni Jacques Champion de Chambonnières is, aki egyből lecsapott a fiatal tehetségre. Szüleit meggyőzte, hogy Louis-nak Párizsba kell maradnia, ha tovább akarja fejleszteni zenei tudását.

A fiatal tehetség Chambonnieres tanítványa lett, aki hamarosan bemutatta a XIV. Lajos udvarában is. 1653-ban kinevezték a Saint-Gervais templom orgonistájává. Ezt a pozíciót halálig meg is tartotta, de közben a királyi udvarban is alkalmazták, ahol gamba játékos lett. Később a királyi kápolna orgonistája is lett. Abel Serviennek a korszak egyik legbefolyásosabb politikusának is a szolgálatába szegődött. Életének legnagyobb részét Párizsban töltötte, itt is halt meg tragikus hirtelenséggel 35 éves korában. Öccse, Francois lett az utódja a Saint-Gervais templomban. Az ő fia lesz majd a nagy Couperin

Louis Couperin három jelentős gyűjteményt hagyott az utókorra: Bayun, Perville és Oldham kéziratot. Művei orgona- és csembalódarabok, valamint néhány kamarazenei alkotás. Csembalódarabjai elsősorban tánc tételek, azonban szerzőjük a kor szokásainak megfelelően nem rendezte el szvit szerűen. A zeneszerző sajátossága a Pièce croisée műfaja, amely két manuálos csembalón adható elő, és a Prélude non mesuré, amelyet ütemhangok nélkül jegyzett le.

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

  • Francia és angol wikipédia szócikkei
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
  1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 9.
  2. ^ a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13892795r
  3. Integrált katalógustár, 2014. december 30.