Lolka és Bolka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lolka és Bolka (televíziós sorozat) szócikkből átirányítva)
Lolka és Bolka
(Bolek i Lolek)
Fájl:Bolek i Lolek.png
Műfajmese

AlkotóWładysław Nehrebecki
RendezőWladislaw Nehrebecki
ZeneszerzőWaldemar Kazanecki

Formátum1,37:1
Ország Lengyelország
Nyelvlengyel
Évadok11
Epizódok174
Gyártás
Részenkénti játékidő8-9 perc
GyártóStudio Filmów Rysunkowych
Sugárzás
Eredeti adóTVP, TV Puls
Eredeti sugárzás1963 – 1986, 2019
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
További információk
SablonWikidataSegítség
Lolka és Bolka szobra Bielsko-Białában

A Lolka és Bolka (eredeti cím: Bolek i Lolek) lengyel televíziós rajzfilmsorozat, amelyet először 1963 és 1986 között adtak le. Władysław Nehrebecki saját fiairól, Janról és Romanról mintázta őket.[1] A sorozat a két testvérről és kalandjairól szól, melyek legnagyobb részt a szabadban játszódnak. Lengyelországban a TVP-n sugározták.

A két szereplő neve a lengyel Bolesław és Karol nevek becenevéből ered. Angol nyelven a sorozatot Jym & Jam illetve Bennie and Lennie címen sugározták.[2] A magyar cím valószínűleg fordítási hibából ered, ugyanis a Lolka és Bolka a szereplők neveinek (Bolek és Lolek) nem alanyesete, hanem birtokos esete.

Néhány epizód a Nickelodeon gyerekcsatorna Pinwheel című műsorán belül volt látható. 1973-ban a készítők eleget tettek a női nézők kérésének, és létrehozták Tola karakterét. Első megjelenése a Tola érkezése című epizódban volt, összesen harminc részben szerepelt.

A 150 epizód legtöbbje párbeszéd nélküli. Kivételek a filmek, illetve a sorozat 1980 utáni részei.

A Lengyel Népköztársaság idején Lolka és Bolka figuráját számos formában gyártották. Akciófigurák, játékok, filmek, képeslapok stb, melyek napjainkban a Dobranocek múzeumban láthatóak.[3][4] Készültek még számítógépes játékok, kifestő könyvek, képes könyvek is.

A lengyel rajzfilmek között a Lolka és Bolka minden idők legsikeresebbjének számít. A sorozat számos országban volt népszerű,[1] és azon rajzfilmek egyike, melyeket Irán is engedett műsorra tűzni az 1979-es forradalom után.[1] A sorozat a szocialista nevelés eszközeként készült, mint a Kisvakond is, és a készítők munkáját mindig cenzorok figyelték.[1]

Filmográfia[szerkesztés]

Rajzfilmsorozatok[szerkesztés]

Rajzfilmek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d 45 éves a két golyófejű lengyel (magyar nyelven). Origo, 2008. augusztus 27. (Hozzáférés: 2010. április 12.)
  2. Lolka és Bolka jubilál (magyar nyelven). harmonet.hu, 2008. augusztus 29. (Hozzáférés: 2010. április 12.)
  3. The Bedtime Show Collection (angol nyelven). muzeumdobranocek.pl. [2008. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 12.)
  4. Lolka és Bolka gyűjtemény. muzeumdobranocek.pl. [2010. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 15.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bolek and Lolek
A Wikimédia Commons tartalmaz Lolka és Bolka témájú médiaállományokat.