Liquid Tension Experiment (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Liquid Tension Experiment
Liquid Tension Experiment
nagylemez
Megjelent1998. március 10.
Felvételek1997. szeptember 2025.
Stílusprogresszív metal, fúziós jazz
Nyelvangol
Hossz74:04
KiadóMagna Carta
ProducerLiquid Tension Experiment
Kritikák
Liquid Tension Experiment-kronológia
Liquid Tension Experiment
(1998)
Liquid Tension Experiment 2
(1999)
SablonWikidataSegítség

A Liquid Tension Experiment az amerikai Liquid Tension Experiment debütáló albuma, mely 1998-ban jelent meg a Magna Carta kiadásában. A John Petrucci (gitár), Mike Portnoy (dob), Jordan Rudess (billentyűs hangszerek) és Tony Levin (basszusgitár, chapman stick, nagybőgő) alkotta zenekar első lemeze teljesen instrumentális zenét tartalmaz, melyen a progresszív metal és a jazz keveréke hallható. Ugyan a dalokban nagy szerepet kap a zenészek virtuozitása, ennek ellenére kerek, megjegyezhető dalok születtek, miáltal a rajongók és a kritikusok is kedvezően fogadták az albumot.

Számlista[szerkesztés]

  Cím Hossz
1. Paradigm Shift 8:55
2. Osmosis 3:26
3. Kindred Spirits 6:30
4. The Stretch 2:01
5. Freedom of Speech 9:19
6. Chris and Kevin's Excellent Adventure 2:22
7. State of Grace 5:02
8. Universal Mind 7:53
9. Three Minute Warning 8:20
10. Three Minute Warning 4:03
11. Three Minute Warning 5:19
12. Three Minute Warning 4:21
13. Three Minute Warning 6:31

Érdekességek[szerkesztés]

  • A State of Grace című dal szerepelt Jordan Rudess és John Petrucci közös albumán, a 2000-ben megjelent An Evening with John Petrucci and Jordan Rudess címűn .
  • A Paradigm Shift és az Universal Mind egyes részletei hallhatóak a Dream Theater Live at Budokan című koncertanyagán hallható Instrumedley című tételben is.
  • A lemezen hallható dalok fő vezérmotívumait már előre megírták, ezért Levin a többiekkel ellentétben mindenképpen szeretett volna rögzíteni egy spontán dzsemmelést. Így született meg a több, mint 28 perces, többtételes Three Minute Warning, mely teljes egészében improvizációkat tartalmaz. A CD hátsó borítóján szöveg figyelmezteti a hallgatót, hogy abban az esetben ha valaki türelmetlen, vagy nem nyitott az extrém zenei megoldásokra, akkor a Three Minute Warning kezdete előtt kapcsolja ki a lejátszót.[1]
  • Az Universal Mind egyes billentyűs momentumait Ruddess gyakran beépítette saját szólójába is a Dream Theater koncerteken.
  • Az Universal Mind című dalban Ruddess a Heart and Soul című dalt is megidézi [1], de emellett az Entry Of The Gladiators című katonai indulóból is hallhatóak részletek.
  • A Chris and Kevin's Excellent Adventure című dal a közhiedelemmel ellentétben nem a korábbi Dream Theater zenészekre, Chris Collins-ra és Kevin Moore-ra utal, hanem a Bill és Ted zseniális kalandja című amerikai vígjátékra.

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Liquid Tension Experiment: Liquid Tension Experiment CD-booklet

Külső hivatkozások[szerkesztés]