Linor Abardzsil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Linor Abardzsil
(לינור אברג'יל)
Linor.jpg
Született 1980. február 17. (38 éves)
Netánja
Állampolgársága izraeli
Házastársa Šarūnas Jasikevičius (2006–2008)
Foglalkozása

Magasság 175 cm

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Linor Abardzsil témájú médiaállományokat.

Linor Abardzsil (héberül: לינור אברג'יל, angolosan: Linor Abargil, néha Linor Aberjil módon írva; 1980. február 17.–) izraeli ügyvéd, színésznő, modell, szépségkirálynő, aki elnyerte a Miss World címet 1998-ban,[1] röviddel azután, hogy megerőszakolták. Azóta nemzetközi jogász lett, a szexuális erőszak elleni küzd.[2] Elődje, Diana Hayden (Miss World 1997) koronázta meg.

Életrajz[szerkesztés]

Abardzsil Netánjában született, Izraelben, Aliza és Jackie Abardzsil első gyermekeként.[3] Marokkói zsidók leszármazottja.

Csak hét héttel Miss Worlddé koronázása előtt az akkor 18 éves Abardzsilt utazási ügynöke, Uri Slomó Nur késsel fenyegetve megerőszakolta Milánóban, Olaszországban.[4] Linor jelentette az erőszakot az olasz hatóságoknak, akik először elengedték a férfit, bizonyítékok hiánya miatt. Később jelentette a nemi erőszakot az izraeli hatóságoknak, akik letartóztatási parancsot adtak ki Slomó ellen és megkezdődtek a kiadatási eljárások. Nurt végül csellel vették rá, hogy visszatérjen Izraelbe. Nemi erőszak miatt állították bíróság elé, és a kocsijában talált DNS-bizonyíték alapján el is ítélték, 16 év börtönre.[5][6] Abardzsil felhívta a nők figyelmét, hogy kövessék a példáját.[7][8]

2013-ban dokumentumfilm jelent meg, Brave Miss World címmel az esetről, valamint az azt követő aktivista tevékenységéről.[9] A film producere Cecilia Peck, Gregory Peck lánya volt.

Magánélete[szerkesztés]

Šarūnas Jasikevičius litván kosarashoz ment férjhez egy Barcelonához közeli településen tartott szertartáson, 2006 júliusában.[10] 2008-ban elváltak.[5][11] 2010-ben Abardzsil hozzáment Oren Halfon menedzserhez, és felvette az ortodox judaizmust, azaz nagyon vallásos zsidóvá vált. 2012-ben ikreket szült (egy fiút és egy lányt), majd 2013-ban lánya született.[12][13] Abardzsil egyetemi diplomát is szerzett a Netanya Academic College jogi karán, és az izraeli ügyvédi kamara tagja lett.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]