Lineáris arboricitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A matematika, azon belül a gráfelmélet területén egy irányítatlan gráf lineáris arboricitása (linear arboricity) azon lineáris erdők minimális száma, melyekbe a gráf élei felbonthatók. Itt a lineáris erdő alatt olyan körmentes gráf értendő, melynek maximális fokszáma kettő, tehát útgráfok diszjunkt uniójaként áll elő.

A matematika megoldatlan problémája:
Igaz-e, hogy egy maximális fokszámú gráf lineáris arboricitása legfeljebb ?
(A matematika további megoldatlan problémái)

Egy maximális fokszámú gráf lineáris arboricitása legalább , hiszen egy maximális fokszámú csúcs élei közül minden lineáris erdő kettőt használhat fel. (Akiyama, Exoo & Harary 1981) lineáris arboricitási sejtése (vagy Akijama-sejtés) szerint ez az alsó korlát éles, és minden gráf lineáris arboricitása legfeljebb .[1] Ezt azonban egyelőre nem sikerült bizonyítani, az ismert legjobb érvényes felső korlát ennél nagyobb: .[2]

Egy reguláris gráfban a lineáris arboricitás nem lehet egyenlő -vel, mivel minden útra igaz, hogy a lineáris erdők valamelyikében nem lenne két szomszédos éle, amit abban az erdőben felhasználtunk. Ezért reguláris gráfokban a lineáris arboricitási sejtés szerint a lineáris arboricitás értéke pontosan .

A lineáris arboricitás az arboricitás egy változata – az arboricitás alatt az erdők minimális számát értjük, amire a gráf élei felbonthatók. Vizsgálták a lineáris arboricitás azon változatát, ahol a lineáris erdő egy-egy útja legfeljebb k éllel rendelkezhet, ez a lineáris k-arboricitás.[2]

A polinom időben meghatározható arboricitástól eltérően a lineáris arboricitás kiszámítása NP-nehéz. Még a kettő lineáris arboricitású gráfok felismerése is NP-teljes.[3] 3-reguláris gráfok és egyéb 3 maximális fokszámú gráfok lineáris arboricitása mindig kettő, és a két lineáris erdőre való felbontás mélységi keresési algoritmussal lineáris időben elvégezhető.[4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Linear arboricity című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Akiyama, Jin; Exoo, Geoffrey & Harary, Frank (1981), "Covering and packing in graphs. IV. Linear arboricity", Networks 11 (1): 69–72, DOI 10.1002/net.3230110108.
  2. a b Alon, Noga; Teague, V. J. & Wormald, N. C. (2001), "Linear arboricity and linear k-arboricity of regular graphs", Graphs and Combinatorics 17 (1): 11–16, DOI 10.1007/PL00007233.
  3. Shermer, Thomas C. (1996), "On rectangle visibility graphs. III. External visibility and complexity", Proceedings of the 8th Canadian Conference on Computational Geometry (CCCG'96), pp. 234–239.
  4. Duncan, Christian A.; Eppstein, David & Kobourov, Stephen G. (2004), "The geometric thickness of low degree graphs", Proc. 20th ACM Symposium on Computational Geometry (SoCG 2004), pp. 340–346, DOI 10.1145/997817.997868.