Levina Teerlinc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Levina Teerlinc
Elizabethan Maundy Teerlinc.jpg
Született 1510[1][2]
Brugge
Elhunyt 1576. június 23. (65-66 évesen)[3]
London
Állampolgársága
Szülei Simon Bening
Foglalkozása
 • festő
 • illuminator
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Levina Teerlinc témájú médiaállományokat.
Erzsébet-kori húsvéti (?) jelenet, Levina Teerlinc, 1560. körül

Levina Teerlinc (Brugge, 1510 és 1520 között – London, 1576. június 23.) flamand miniatúrafestő. VI. Edward, I. Mária és I. Erzsébet angol uralkodók udvarában szolgált mint udvari festő.

Életútja[szerkesztés]

Simon Bening (Benninc, Benninck), a Ghent-Bruges iskola ismert illuminátorának legidősebb lánya. Valószínűleg lányát is oktatta kéziratok festésére. Teerlinc házassága előtt apja műhelyében is dolgozhatott.

1545-ben férjével, George Teerlinc Blankenberge-gel áttelepült Angliába. Ettől kezdve VIII. Henrik királyi udvarában szolgált királyi festőként. Elődje, ifj. Hans Holbein abban az időben hunyt el. Évi illetménye 40 font volt - valamivel több, mint elődjének. Később udvarhölgyként szolgált mind I. Erzsébet, mind I. Mária udvartartásában.

Művei[szerkesztés]

Dokumentált művei közt találunk újévi, uralkodói ajándékként adományozott festményeket - mint I. Mária 1553-as Szentháromság képe. Hírnevet mégis más terület hozott számára. A miniatűr portréfestészet divatjának fellendítésében kulcsszerepet játszott. Leírások szerint számos portrét készített I. Erzsébet számára, mind arckép, mind csoportkép formájában az udvartartás fontos személyiségeinek társaságában. Oktathatta Nicholas Hilliardot is, a miniatűr portrékészítés módjairól aranyművesek számára adott leckék során. Hilliard aztán a kor legnagyobb miniatűr portréfestője lett. Sajnálatos módon ezeknek a munkáknak nagy része nem maradt fenn, vagy nem lehet határozottan Teerlincnek tulajdonítani. Gyakorlatilag semmilyen vitán felül nevéhez köthető munka nem maradt fenn az utókorra. Egy 1983-as kiállítás a Viktória és Albert múzeumban mutatta be az első olyan miniatúra gyűjteményt, melyben a kiállított műveket mind Levina Teerlinc-nek tulajdonították.

Mivel ez a kiállítás ugyanakkor udvarifestő-elődjének, Lucas Hornebolte-nak is emléket állított, igen hasznos volt a festői attribútumok megnevezésében. Öt miniatúra és két festett kéziratlap szerepelt a kiállításon. Köztük Lady Catherine Grey miniatúrája a V és A múzeumból, mások a Brit Művészet Yale Központjából, a Királyi Gyűjteményből (mindkettő a fiatal I. Erzsébethez köthető), valamint magángyűjtőktől.

Strong szerint figyelemre méltó mennyiségű miniatűr munka jellemezhető olyan karakterisztikus jegyekkel mint finom ecsetvonások, vékony, transzparens rétegek, gyenge ecsetkezelés. Mindez egyetlen művészre enged következtetni.

Ő tervezhette I. Máriának Anglia Nagypecsétjét, és a legkorábbi Erzsébet által használt pecsétet is.

Felsorolás[szerkesztés]

 • Levina Teerlinc, Lady Katherine Grey protréja, 1555–60, Victoria and Albert Museum, Museum no. P.10-1979[4]
 • Levina Teerlinc, Fiatal nő portréja, 1549, Victoria and Albert Museum, Museum no. P.21-1954[5]
 • Levina Teerlinc?, I. Mária királynő portréja, Buccleuch hercegi gyűjtemény
 • Levina Teerlinc?, fiatal nő portréja, H.M. királynő gyűjteménye, Windsor Castle
 • Levina Teerlinc?, I. Erzsébet portéja uralkodói díszben, Welbeck Abbey gyűjteménye

Jegyzetek, források[szerkesztés]

 1. RKDartists. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Athenaeum, 6189, Levina Teerlinc, 2017. október 9.
 3. RKDartists. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
 4. http://www.vam.ac.uk/images/image/11771-popup.html
 5. http://www.vam.ac.uk