Les Parisiennes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Les Parisiennes
Információk
Eredet Franciaország
Aktív évek 1960-as évek
Műfaj yé-yé
Korábbi tagok
Raymonde Bronstein
Anne Lefébure
Hélène Longuet
Anne-Marie Royer

A Les Parisiennes egy, az 1960-as években aktív francia könnyűzenei együttes volt, amely a yé-yé stílus reprezentánsaként vált ismertté. A formációban négy táncosnő – Raymonde Bronstein, Anne Lefébure, Hélène Longuet és Anne-Marie Royer – énekelt, jellemzően egy szólamban, zenekari kísérettel. Az együttes létesítésének ötletgazdája Claude Bolling, producerük pedig Roland Petit volt; nevük jelentése egyszerűen „Párizsi Lányok”.

Története[szerkesztés]

Az együttes által előadott dalok zenéjét nagyrészt Claude Bolling, szövegeiket Frank Gérald szerezte. Ismertebbé vált dalaik a következők voltak:

  • 1964: Il fait trop beau pour travailler, Les parisiennes sont toujours pressées (az előbbi az együttes első sikerszáma is volt egyben)
  • 1965 : Fans de Mozart (Françoise Dorin szövegével)
  • 1966 : L'argent ne fait pas le bonheur, Le tunnel sous la Manche

Egyéb sikeres, népszerű számaik közt említhető az Il va falloir se mettre au régime és a Les zozos 1965-ből, valamint a Le 30 février és a La de Dion-Bouton 1966-ból.

1967-ben kiadták az Un tout petit pantin című dalt, amely a francia nyelvű verziója volt Sandie Shaw Puppet on a String című, világsikerű – abban az évben Eurovízió-győztes – dalának.

Az együttes az 1970-es években oszlott fel, tagjai közül Raymonde Bronstein később szólókarriert csinált Raymonde Beretta néven, Anne Lefébure pedig tévés személyiségként hasznosította ismertségét és népszerűségét.

Külső hivatkozások[szerkesztés]