Leitra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leitra velomobil

Leitra egy dán cég, az azonos nevű velomobil gyártója.[1]

Az 1930-as és 40-es években Svédországban a Fantom nevű kétszemélyes, négykerekű velomobilt tervrajzként hoztak forgalomba. Sok ezer sorozat barkácsdokumentum került eladásra, de valójában nagyon kevés (kb. 10 db) jármű épült meg. A burkolat rétegelt lemezből készült.

Az 1978–79-es olajsokk inspirálta Carl Georg Rasmussent, a dán mérnököt és pilótát, hogy tervezze meg és készítse el az első tényleges járművet.[2] [3] Egy tadpole elrendezésű fekvő tricikli teljes üvegszálas védőburkolattal készült el, és Leitrának nevezték (dánul: Let individuel transport, jelentése: „könnyű egyéni szállító”).

A cégről[szerkesztés]

Carl Georg Rasmussen kezdetben tíz befektetővel – főként barátokkal és vételi szándékkal rendelkező ügyfelekkel – korlátolt felelősségű társaságot alapított. Kezdeti finanszírozása egy részét más ügyfelektől kapta, akik nem akarták kockáztatni a társaságba történő közvetlen befektetést, de előzetes megvásárlásra készek voltak. Ez lehetővé tette Rasmussen számára, hogy 1983-ban elkezdje kezdetnek tizenkét Leitra megvalósítását.

A Leitra velomobilról[szerkesztés]

A Leitra háromkerekű, nem motorizált jármű, amelyet ingázáshoz, vásárláshoz, könnyű áruk szállításához, pihenéshez és túrához terveztek. A nemzetközi terminológiában az ilyen típusú gépjárművet velomobilnak nevezik. Gyors, de nem kifejezetten versenyzésre tervezték.

Az ilyen teljes burkolatú tricikli tervezésének elsődleges szempontjai a következők voltak:

  • a normál forgalomban biztonságos legyen,
  • a kerékpározás kényelmes legyen hideg, szeles és nedves időben,
  • elégséges teher szállítására legyen képes a túrához és a vásárláshoz,
  • megbízhatóság a napi működésben – télen is.

Kedvező időjárás esetén a burkolat pillanat alatt eltávolítható egy lábujjal aktiválható kapcsolóval. A két csomagtartó szerszám nélkül is gyorsan eltávolítható.

1982-ben a dán hatóságok által végzett alapos tesztek után a Leitrát általános használatra jóvá hagyták. A jóváhagyást azzal a feltétellel adták meg, hogy a sofőr képes legyen akadálytalan karjelzéseket adni a forduláshoz és megálláshoz. Ez magyarázza a jellemző nyitott burkolat kialakítását, mindkét oldalán puha szövettel. A dán hatóságok szintén engedélyezték a beépített visszapillantó tükör kialakítását a burkolat tetején.

Az első Leitra 1980-ban épült. 1982 óta sikeresen részt vett számos nehéz rallin Európában, például a Trondheim–Oslo (1983) és a Párizs–Brest–Párizs (1987). Bebizonyította, hogy valóban praktikus jármű a távolsági túrákhoz. Több millió kilométert tettek meg személyi sérülések nélkül.

2015-ig kb. 260 Leitrát gyártottak. A gyártás megrendelés alapján történik, mivel az egyes Leitrákat egy adott ügyfél igényei szerint gyártják, jelenleg évente körülbelül egy Leitrára csökkent a termelés, de a felújítás és a javítás folyamatos azokon velomobiloknál, amelyek visszavisznek a vállalat Koppenhága külvárosában, Herlevben működő műhelyébe.

2013-ban megkezdődött a Leitra Wildcat fejlesztése – leszerelhető váz, amely bármely típusú fekvő triciklihez illeszthető. Jelenleg a Steintrike Nomad, a Terratrike, a TW Bent és a Leitra Sport típusok vannak adaptálva a Wildcat védőburkolatához.

Irodalom[szerkesztés]

  1. David Gordon Wilson. Bicycling Science. MIT Press, 451–. o. (2004). ISBN 978-0-262-73154-6 
  2. Human Power: The Technical Journal of the IHPVA, 49. International Human Powered Vehicle Association, 27. o. (2000) 
  3. Ed Burke. Medical and Scientific Aspects of Cycling. Human Kinetics, 230. o. (1988. január 1.). ISBN 978-0-87322-126-9 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Leitra című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső linkek[szerkesztés]