Velomobil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Leitra velomobil

A velomobil egy ember által hajtott háromkerekű rekumbens, amely aerodinamikai védőburkolattal van felszerelve. A legtöbb velomobil szerkezete és hajtása hasonló a fekvő kerékpárokhoz. Az izomerő átadásának más formái szintén lehetségesek, például evezőmozgás (lásd még a kerékpár evezését). Ilyen járművel sík terepen pedálozva megerőltetés nélkül 30 km/h sebességet is el lehet elérni.

Előnyei[szerkesztés]

A velomobil előnye a többi kerékpárral szemben a burkolat. Ez azt jelenti, hogy szárazon kerékpározhat minden időjárási körülmény között. A burkolat csökkenti a kerékpár légellenállását is, lehetővé téve a nagyobb sebességet azonos erőfeszítés esetén.

A velomobil gyakran felváltja az autót az ingázás területén. A napi hatótávolsága 20-80 kilométer. A burkolata általában olyan, hogy csak a fej lóg ki a kerékpárból. A "kerékpárra pattanás" kifejezés ezért nem megfelelő erre a járműre. Ön "beül". Néhány motorkerékpár rendelkezik a fedél billentő mechanizmussal, hogy megkönnyítse a beülést. Többségében a lehető legkisebb beülő nyílás került kialakításra a stabilitás és az aerodinamika miatt, a nyílást nagy részben le lehet fedni egy ponyvával vagy burkolattal.

A versenyekhez különféle típusú velomobiltetők léteznek, például a Sorcerer és a Quest/Mango, amelyek biztosítják, hogy a fej is burkolva legyen. Ez tovább csökkenti a légellenállást, még nagyobb sebességet biztosítva. A legtöbb velomobil nincs teljesen zárva, mert kerékpározás közben felmelegszik. A teljesen lezárt burkolat esetén pára képződik, ami rontja a látótávolságot. A sötétben is probléma a vakító fény, ugyanis a fénysugarak szétszóródását erősíti az ablaküveg.

Hátrányok[szerkesztés]

A kerékpár nagy hátránya az ár: egy újabb több mint hat-tíz ezer euróba kerülhet. Kisebb a manőverezőképessége, mint egy normál kerékpárnak, ezért kevésbé alkalmas egy városban történő használatra. A megközelítőleg 30 kiló súlya nagyobb, mint egy normál kerékpár, így nehezebb felfelé tekerni, vagy felgyorsulni. A parkolás a méretek miatt nehezebb, mint egy normál kerékpárral. Az alacsony kialakítás miatt a jármű kevésbé látható a többi közlekedő számára.

Quest és Strada

Történelem[szerkesztés]

Történelmi szempontból a Fantom illeti meg az elsőség, hogy az első velomobil. Bár ez a jármű sok éven keresztül csak a terveken szerepelt. kb 100.000 tervet értékesítettek, de csak 10 példány elkészítése igazolt. Kereskedelmi forgalomba nem került. Az első modern velomobil, amelyet kereskedelmi forgalomban értékesítettek, a Leitra (Leichter individueller TranSports) volt, amelyet 1980 tól épített a dán Carl Georg Rasmussen. Az elkészített és eladott teljesen burkolt kerékpár súlya 25 kg volt. A belga Bart Verhees készítette a 'Verhees' Alleweder (Alleweder 1) a nyolcvanas évek közepén.[1] Ez egy alumínium önhordó karosszérián kialakított kerékpár. A koncepciót a Flevobike megvásárolta az Alleweder számára. Az Alleweder termékek többségét építőkészletként, árulták és a hobbivásárlók szerelték össze. Jelenleg az Alligt cég által gyártott Alleweder még ezen a koncepción alapul. A Versatile a velomobil következő generációja - teljesértékű termékként a fejlesztették és értékesítették. Később szén- és poliészter utódokat fejlesztettek ki, például a Limit, Quest, Strada, Mango, WAW, Cabbike, Go-one, Aerorider. Az ausztrál Trisled gyártó Sorcererje az első nem európai velomobil. Az Alleweder az amerikai kontinensen is megjelent FAW+ néven.[2] Jelenleg ismert amerikai velomobil gyártó az Organic Transit, az ELF SOLO és ELF 2Fr típusokat gyártja.[3] Néhány velomobilban, például az eWAW-ban, egy kis elektromos motort is használnak a csúcsteljesítmény támogatására.[4]

Különböző járműgyártók vannak világszerte, amelyek nagy része Hollandiában található. A gépjármű-értékesítés növekszik, ám világszerte még mindig csak évente több száz készül.

2013. szeptember 14. óta a holland Sebastiaan Bowier 133,78 km/h-val tartja az emberi hajtású járművek világsebességét. Ezt a VeloX 3-mal érte el, amely egy csúcstechnológiás streamliner, amelyet a Delft és Amszterdam Human Power Team hallgatói fejlesztettek ki.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Velomobiel című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Velomobile
A Wikimédia Commons tartalmaz Velomobil témájú médiaállományokat.