Ugrás a tartalomhoz

Launcestoni vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Launcestoni vár
Ország Egyesült Királyság
Mai településLaunceston, Cornwall, Anglia

Épült1067 körül
Állapotaromos
Építőanyaga
TulajdonosEnglish Heritage
Elhelyezkedése
Launcestoni vár (Anglia)
Launcestoni vár
Launcestoni vár
Pozíció Anglia térképén
é. sz. 50° 38′ 14″, ny. h. 4° 21′ 41″50.637222°N 4.361389°WKoordináták: é. sz. 50° 38′ 14″, ny. h. 4° 21′ 41″50.637222°N 4.361389°W
Launcestoni vár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Launcestoni vár témájú médiaállományokat.

A launcestoni vár (korni nyelven Kastell Lannstefan) egy ma már romos középkori erőd a cornwalli Launcestonban, Angliában.

Története[szerkesztés]

Építése és az azt követő időszak[szerkesztés]

A várdomb

A launcestoni vár a normann hódítást követően épült, 1067-ben már valószínűleg állt. Építtetője Hódító Vilmos féltestvére, Robert, Cornwall 2. earlje lehetett, néhányan azonban Brian of Brittanyt, Cornwall első earljének tulajdonítják a vár alapítását. Brian of Brittany azonban a hódítást követően csupán öt évig tartózkodott Angliában.[1] A vár Cornwall earljeinek közigazgatási központja lett, ahonnan a hatalmas birtokokat felügyelték. Építését követően mindössze egyszer bővítették, a 12. században egy belső toronnyal. A 13. században Richárd, III. Henrik öccse megkezdte a vár kőből való újjáépítését.

A torony sötétebb kőből épült és két szoba kapott benne helyet. A 12. századi falakon belül egy új nagytermet is kialakítottak, mely a 17. század elejéig az esküdtszéknek adott otthont. A 13. század végén Cornwall közigazgatási központját Launcestonból Lostwithielbe helyezték át.

A várban egy kápolnát is kialakítottak, amit a cornwalli earl alapított.[2]

A Tudorok és Stuartok idején[szerkesztés]

1548-ban, egy évvel a Cornwallban és Devonban kitörő lázadás előtt, 28 cornwallit a várba tereltek, majd sokukat kivégezték. A vérengzéssel Thomas Cranmer egyik emberéért, a meggyilkolt William Bodyért álltak bosszút. Bodyt többek között Helston vallási kegyhelyeinek megalázásával bízták meg, mellyel a politikai összhangot próbálták elérni.[3]

Annak ellenére, hogy a törvényszék és a börtön is itt működött, a vár egyre elhanyagoltabbá vált. George Fox, a Barátok Vallásos Társaságának alapítója 1656-ban nyolc hónapig raboskodott itt.[4]

Az angol forradalom idejére Launceston vára már olyan rossz állapotban volt, hogy amikor a köztársaságpártiak kezére került, már nem is törődtek szándékos lerombolásával. 1646-ban a várat a királypártiak a cornwalli védelmük központjaként használták. Vezetőjük, Sir Richard Grenville a Tamar folyó mentén cornwalli csapatokat állított fel, és meghagyta nekik, hogy semmilyen külföldi sereg nem lépheti át a megyehatárt.[5]

Az angol forradalmat követően[szerkesztés]

Hendrik Frans de Cort festménye a várról

A forradalmat követően a várból csak az északi kaputorony maradt lakható állapotban. Ezt 1764-ben részben elbontották, az építőanyagát ugyanis egy új épülethez használták fel, mely közvetlenül az északi kapu előtt kapott helyet. 1838-ban a törvényszék és a megyei önkormányzat Bodminba költözött. Az utolsóként megmaradt börtönt elbontották, Northumberland hercege pedig nyilvános parkká és kertté alakíttatta a vár területét.

1999-ben a megújított cornwalli ónbányászok törvényszékének néhány tagja több cornwalli műemlékről, többek között a launcestoni várról is eltávolította az angol örökségvédelem tábláit. Tettüket azzal magyarázták, hogy a helyszínek a cornwalli örökség részei, nem az angolé, így ennek megfelelő táblákat kellene kihelyezni. Az ügy következményeként a szervezet három tagjának bírságot és kártérítést kellett fizetnie.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Herring, Peter: Launceston. Cornwall and Scilly Urban Survey. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 18.)
  2. Cornish Church Guide (1925) Truro: Blackford; 137. old.
  3. Stoyle, Mark (2002) West Britons. University of Exeter Press
  4. George Fox in Launceston Prison (1656). ukwells.org. [2015. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 19.)
  5. British Civil Wars 1645. british-civil-wars.co.uk. [2012. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 19.)
  6. BBC news – Historic signs case trio bound over. BBC, 2002. január 18. [2015. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 14.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Launceston Castle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Launceston Castle
A Wikimédia Commons tartalmaz Launcestoni vár témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]