Latourell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Latourell
Joseph Latourell lakóháza 2016-ban
Joseph Latourell lakóháza 2016-ban
Közigazgatási adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
ÁllamOregon
MegyeMultnomah megye
Rangkísértetváros
Irányítószám
Lista
97019
Körzethívószám
  • 503
  • 971
Népesség
Népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság40 m
Terület? km²
Időzóna
Azonosítók
GNIS1167712
GeoNames5736044
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 45° 32′ 26″, ny. h. 122° 13′ 01″Koordináták: é. sz. 45° 32′ 26″, ny. h. 122° 13′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Latourell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Latourell az Amerikai Egyesült Államok északnyugati részén, Oregon állam Multnomah megyéjében, a Historic Columbia River Highway mentén elhelyezkedő kísértetváros.[1]

Története[szerkesztés]

A település és a vízesés névadója az 1850-es években Oregonba érkező Joseph „Frenchy” Latourell halász és kereskedő.

Az első posta 1876-ban nyílt meg, a település a közeli bazaltszikla után a Rooster Rock (Kakas-szikla) nevet kapta; a fallikus formája miatt Pénisz-sziklának hívott formációt megbotránkoztató elnevezése miatt átnevezték. Joseph Latourell 1876 augusztusában lett a posta vezetője, a települést ekkor Latourell Fallsra nevezték át.

A korábban Guy W. Talbot tulajdonában álló vízesés ma a Guy W. Talbot Állami Park része, az azt övező préri Latourell nevét viseli.

A Latourell családnak nyolc gyereke született. A gőzhajóval érkező portlandiek rendszeresen részt vettek náluk zenés mulatságokon.

Virágzása idején a településnek fafeldolgozója, öt szalonja és zenekara is volt. Az 1880-as évek előtt a faanyagot a Columbia folyón közlekedő gőzhajókkal juttatták célba.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Latourell (angol nyelven). Geographic Names Information System. United States Geological Survey. (Hozzáférés: 2023. szeptember 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Latourell, Oregon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]