Laszlovszky József (gyógyszerész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laszlovszky József
Született1923. február 25.[1]
Pomáz[1]
Elhunyt2014. január 11. (90 évesen)[1]
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
GyermekeiLaszlovszky József
Foglalkozásagyógyszerész
SablonWikidataSegítség

Laszlovszky József (Pomáz, 1923. február 25. - 2014. január 11.) gyógyszerész, egyetemi tanár.

Élete[szerkesztés]

Gimnáziumi tanulmányait a budapesti piarista gimnáziumban végezte. 1941-1946 között a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen tanult gyógyszerészetet. Évfolyamát a háború elől Németországba evakuálták. Disszertánsként került Schulek Elemér professzor mellé a Szervetlen és Analitikai Kémiai tanszékre, itt kezdte oktatói és tudományos munkásságát. 1949-ben gyógyszerész doktorrá avatták summa cum laude eredménnyel. Schulek Elemér, majd Szabó Zoltán professzor közvetlen munkatársa. A gyógyszerészeknek a Kvalitatív kémiai analízis és a Gyógyszerellenőrzés tárgyakat oktatta 1957-1970 között. Kandidátusi értekezését 1962-ben védte meg.

Kutató munkájában elsősorban gyógyszeranalitikai és mikroanalitikai témákkal foglalkozott.

1970-től az OGYI munkatársa, ahol a Gyógyszerkönyvi Osztály vezetője volt. 1984-es nyugdíjba vonulásáig az Intézet tudományos főigazgató-helyetteseként ellátta a kutatás szervezésével és ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat is.

Részt vett az V., a VI. és a VII. Magyar Gyógyszerkönyv szerkesztésében. Fontos szerepet játszott a gyógyszerkönyv és a gyógyszertörzskönyvezés összhangjának megteremtésében.

Titkára volt az Egészségügyi Minisztérium és a MTA közös szakbizottságának. A WHO szakértőjeként részt vett a III. Nemzetközi Gyógyszerkönyv előkészítésében, majd a Nemzetközi Gyógyszerkönyvi Bizottság tagja. A magyar delegáció vezetőjeként vett részt a Compendium Medicamentorum tárgyalásain.

Aktív részese volt a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság újrakezdésének, amikor 1966-ban megalakításra kerülhetett a Magyar Gyógyszerészeti Társaság. 1973-1975 között a Gyógyszeranalitikai Szakosztályt vezette. A Magyar Kémikusok Egyesületének és a MGyT-nek vezetőségi tagja. A Gyógyszerészet és az Acta Pharmaceutica Hungarica szerkesztőbizottságának tagja volt.

A pomázi régi római katolikus temetőben helyezték örök nyugalomra.

Elismerései[szerkesztés]

  • Kiváló Gyógyszerész
  • Munka Érdemrend
  • Schulek Emlékérem
  • Than Károly Emlékérem
  • Societas Pharmaceutica Hungarica jutalomérem
  • 2005 Magyar Gyógyszerész Kamara Aranyérem
  • 2013 Szebellédy László Emlékérem

Művei[szerkesztés]

  • 1969 Gyógyszerellenőrzés (tsz. Schulek Elemér)

Irodalom[szerkesztés]

  • 2014 Acta Pharm. Hung. 84(1), 5-6.

Források[szerkesztés]

  1. a b c d Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2021. február 20.)