Larry Page

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Larry Page
Larry Page in the European Parliament, 17.06.2009.jpg
Született
1973. március 26. (43 éves)
East Lansing
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
  • vállalkozó
  • informatikus
  • üzletember
Iskolái
  • Michigani Egyetem (Informatikus, BSc)
  • Stanford Egyetem (Számítástudomány, MSc)

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Larry Page témájú médiaállományokat.

Larry Page (teljes nevén Lawrence E. Page; East Lansing, Michigan, 1973. március 26. –) amerikai üzletember, a Google egyik alapító-tulajdonosa.

Pályája[szerkesztés]

Larry Page az East Lansing középiskolában végzett, majd számítástechnikusként szerzett diplomát a Michigani Egyetemen. PhD tanulmányait a kaliforniai Stanford Egyetemen folytatta, ám azt a mai napig nem fejezte be.

Apja Carl Vincent Page, szintén számítástechnikával foglalkozik, a Michigani Állami Egyetem professzora, anyja Gloria Page.

A Google története[szerkesztés]

Page egy évvel később érkezett Stanfordba, mint leendő cégtársa Sergey Brin. Sergey-t jelölte ki az egyetem, hogy vezesse körbe a campus-on az új diákot. Habár szinte semmiben nem értettek egyet kezdeti beszélgetéseik során, fény derült egy közös szenvedélyükre: ez az adatbázisokban való keresés hatékonyságának, problémáinak kutatása. Page később iskolatársa, Alex Sonkin ötletét fejlesztgette, majd Brinnel közösen kezdtek dolgozni egy keresőrendszeren, amit Google-nek neveztek el. Elsőként a Stanford egyetem saját szerverein tesztelték, majd 1998-ban kiléptek vele a webre.

A kereső azonnal sikeres lett, ebben közrejátszott az is, hogy az akkori legnépszerűbb kereső, az AltaVista arculatot váltott, versenytársa, a Yahoo! példáját követve portállá alakították, ez – valamint az, hogy az elavult keresési algoritmusok egyre kisebb hatékonysággal birkóztak meg a robbanásszerűen növekedő World Wide Webbel – rengeteg csalódott felhasználót terelt a Google minimalista, de hatékony oldalára. A Google titka a szabadalmaztatott PageRank technológia, az eljárás lényege (nagyon leegyszerűsítve), hogy a találatokat úgy rendezi sorba, hogy az oldalak tartalma mellett azt is vizsgálja, hogy az adott oldalra hány és mennyire releváns (a keresett szót szintén tartalmazó) link vezet.

A sikeren felbuzdulva Page félbehagyta az egyetemet, hivatalosan a mai napig „on leave” (’eltávozáson’) státuszban van Stanfordban. A kereső üzemeltetésére létrehozott Google Inc. társelnöke lett Sergey Brinnel közösen. E posztjukról 2001-ben mondtak le, amikor felvették Eric Schmidtet, a Novell egykori vezetőjét a Google elnök-vezérigazgatójának. Larry Page azóta ismét elnök-vezérigazgató (CEO), éves fizetése hivatalosan 1$.

Vagyonát jelenleg kb. 23 milliárd dollárra becsülik (Forbes), de ez a Google részvényárfolyamainak függvényében folyamatosan változik (többnyire emelkedik). Mindezek ellenére nem él túlzottan nagylábon, habár nemrég Brinnel közösen vásároltak egy személyes használatra kialakított Boeing 767-est.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Larry Page témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]