Larry Page

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Larry Page
Született 1973. március 26. (50 éves)[1][2][3][4]
East Lansing[5]
Állampolgársága amerikai
Házastársa Lucinda Southworth
Gyermekei egy gyermek
Foglalkozása
Tisztsége
Iskolái
Kitüntetései
 • American Academy of Arts and Sciences tiszteleti tagja
 • Marconi Prize (2004)[6]
 • Financial Times Person of the Year (2005)
 • Seoul Test of Time Award (2015)
 • Computer Pioneer Award (2018)

Larry Page aláírása
Larry Page aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Larry Page témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Larry Page (teljes nevén Lawrence E. Page; East Lansing, Michigan, 1973. március 26. –) amerikai üzletember, a Google egyik alapító-tulajdonosa.

Pályája[szerkesztés]

Larry Page az East Lansing középiskolában végzett, majd számítástechnikusként szerzett diplomát a Michigani Egyetemen. PhD tanulmányait a kaliforniai Stanford Egyetemen folytatta, ám azt a mai napig nem fejezte be.

Apja Carl Vincent Page, szintén számítástechnikával foglalkozik, a Michigani Állami Egyetem professzora, anyja Gloria Page.

A Google története[szerkesztés]

Page egy évvel később érkezett Stanfordba, mint leendő cégtársa Sergey Brin. Sergey-t jelölte ki az egyetem, hogy vezesse körbe a campuson az új diákot. Habár szinte semmiben nem értettek egyet kezdeti beszélgetéseik során, fény derült egy közös szenvedélyükre: ez az adatbázisokban való keresés hatékonyságának, problémáinak kutatása. Page később iskolatársa, Alex Sonkin ötletét fejlesztgette, majd Brinnel közösen kezdtek dolgozni egy keresőrendszeren, amit Google-nek neveztek el. Elsőként a Stanford egyetem saját szerverein tesztelték, majd 1998-ban kiléptek vele a webre.

A kereső azonnal sikeres lett, ebben közrejátszott az is, hogy az akkori legnépszerűbb kereső, az AltaVista arculatot váltott, versenytársa, a Yahoo! példáját követve portállá alakították, ez – valamint az, hogy az elavult keresési algoritmusok egyre kisebb hatékonysággal birkóztak meg a robbanásszerűen növekedő World Wide Webbel – rengeteg csalódott felhasználót terelt a Google minimalista, de hatékony oldalára. A Google titka a szabadalmaztatott PageRank technológia, az eljárás lényege (nagyon leegyszerűsítve), hogy a találatokat úgy rendezi sorba, hogy az oldalak tartalma mellett azt is vizsgálja, hogy az adott oldalra hány és mennyire releváns (a keresett szót szintén tartalmazó) link vezet.

A sikeren felbuzdulva Page félbehagyta az egyetemet, hivatalosan a mai napig „on leave” (’eltávozáson’) státuszban van Stanfordban. A kereső üzemeltetésére létrehozott Google Inc. társelnöke lett Sergey Brinnel közösen. E posztjukról 2001-ben mondtak le, amikor felvették Eric Schmidtet, a Novell egykori vezetőjét a Google elnök-vezérigazgatójának. Larry Page azóta ismét elnök-vezérigazgató (CEO), éves fizetése hivatalosan 1$.

Vagyonát jelenleg kb. 23 milliárd dollárra becsülik (Forbes), ám ez a Google részvényárfolyamainak függvényében folyamatosan változik (többnyire emelkedik). Mindezek ellenére nem él túlzottan nagy lábon, habár nemrég Brinnel közösen vásároltak egy személyes használatra kialakított Boeing 767-est.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Brockhaus (német nyelven)
 3. GeneaStar
 4. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Larry Page: A very private poster boy, 2011. január 22.
 6. https://www.marconisociety.org/fellow-bio/lawrence-page/

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]