Lamprechtsofen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lamprechtsofen (Lamprechtshöhle, Lamprechtsofenhöhle)
A turizmus számára megnyitott szakasz
A turizmus számára megnyitott szakasz
Hossz60 000 m
Függőleges kiterjedés1727 m
Tengerszint feletti magasság660 m
Ország Ausztria
Típuskarsztbarlang Dachsteini mészkő
Barlangkataszteri szám1324/1
Elhelyezkedése
Lamprechtsofen (Ausztria)
Lamprechtsofen
Lamprechtsofen
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 31′ 34″, k. h. 12° 44′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 34″, k. h. 12° 44′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lamprechtsofen témájú médiaállományokat.

A Lamprechtsofen (más néven Lamprechtshöhle vagy Lamprechtsofenhöhle) egy évszázadok óta ismert barlang az osztrák Leoganger Steinberge hegységben, Salzburg szövetségi tartományban. A barlangot eddig 60 kilométer hosszan és 1727 méter mélyen sikerült feltárni, ezzel Ausztria legmélyebb barlangja, és a világon is az 5-6. helyet foglalja el a listán az éppen aktuális mérések eredményei alapján.[1][2]

Föld- és vízrajzi jellemzői[szerkesztés]

A barlang bejárata a Saalachtal völgyben található, közvetlenül a Pinzgauer Straße (B311) országút mentén, Lofer és Saalfelden am Steinernen Mee települések között, Obsthurn falu közelében.

A barlangrendszer függőleges kiterjedése több mint 1700 méter, míg hossza a 60 km-t is eléri. A Lamprechtsofen-barlangi patak a Leoganger Steinberge fő vízlevezető rendszere. A vízfestéses jelölési vizsgálatok kimutatták, hogy vízgyűjtő területe a Birnhornon lévő Ebersberg-karszton a legfelső részekig terjed, ahol 1998-ban 2296 méteres tengerszint feletti magasságban egy második bejáratot fedeztek fel. A Wieserloch, amely szintén a cirkuszvölgyben található, geológiailag hasonló, de vizét a Vorderkasergraben szorosa felé vezeti le, amely a Schidergraben mellékvölgye Obsthurn közelében. A Lamprechtsofen-karsztforrás vízhozama télen mindössze 10 l/s körül alakul, nagyvizek idején, különösen hóolvadás után és felhőszakadáskor akár több mint 1000 l/s-ot is mértek már, míg a teljes rendszer téli vízhozama óránként 33 köbméter körüli, a hóolvadás idején viszont 330.[3] A barlangban a levegő hőmérséklete egész évben 4-6 °C körül alakul.

A barlang 1998-ban feltárt új szakaszával átvette a világ legmélyebb barlangja címet, ám azt mindössze 3 évvel később elhódította a grúziai Kruber-barlang.[4][5]

Történelme és feltárása[szerkesztés]

Nevének eredete[szerkesztés]

Az Ofen (eredeti német jelentése tűzhely) szó több földrajzi jelentéssel is bír, régebben bányavágatot is jelentett, ám Salzburg környékén egykor ezt a barlangok általános megnevezésére is használták. (Valószínűleg Buda is ilyen módon kaphatta egykori német nevét.) Az előtag pedig a legendabeli Lamprecht lovagra utal, akinek egykori vára ebben a völgyben állt. A keresztes hadjáratokból zsákmányolt kincseit két lánya örökölte, tőlük azonban elrabolták azt, és a barlangba rejtették el. A Lamprechtsofen név valódi jelentése tehát Lamprecht barlangja.[6]

Korai történelme[szerkesztés]

A Lamprechtsofen évszázadokon át a kincsvadászok célpontja volt, akik azt gyanították, hogy Lamprecht lovag kincseit itt rejtették el. A bejárathoz közeli folyosókon és termekben talált korai csontvázak arról tanúskodnak, hogy néhányan közülük életüket vesztették a kutatás során. A kincsvadászat miatt még az érseki hatóságokat is értesíteni kellett. A saalfeldeni esperes, Jakob Zäller 1722-ben felkérte a világi hatóságokat, hogy gondoskodjanak arról, hogy a barlangot a közeljövőben teljesen befalazzák. Ez 1723-ban meg is történt, de a kincsvadászoknak így is sikerült újra és újra bejutniuk. 1833-ban v. Ferchl erdész szemlét tartott a barlangban. Hogy könnyebben megtalálják a visszaútvonalat, egy zsineget fektetett le és elkészítette az első vázlatokat.

Modern kutatások[szerkesztés]

A Lamprechtsofenloch tudományos feltárása 1878-ban kezdődött Anton von Posselt-Czorich (1854-1911) barlangkutató munkásságával.

A 20. század elején a salzburgi Landesverein für Höhlenkunde tagjai először szisztematikusan feltárták és felmérték a Lamprechtsofent. 1899-ben a Deutscher und Österreichischer Alpenverein egyesületének passaui szekciója bérbe vette a barlangot, és 1904-ben kutatóházat építettek a barlang előtt. 700 métert a barlangból a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tettek, és 1905. július 30-án megnyitották a kiállítási részt. Akkoriban szenzációnak számított a 280 színes izzóval működő elektromos világítás. Az ehhez szükséges áramot egy kis erőműből nyerték, amely a Stainerhalle felső végénél, a barlangi patak kis gátja alatt 52 méterrel egy kis szivattyúcsővel volt felszerelve. A barlangot aztán 1974-75-ben rákapcsolták a közüzemi elektromos hálózatra. Lofer polgármestere, Johann Stainer († 1937) támogatta a további feltárást, és a Stainerhalle termet róla nevezték el.[7]

Sokáig a Bocksee, egy szifon tó képezte a megközelíthető terület végét. Csak 1962-ben sikerült a Salzburgi Barlangászegyesület búvárainak leküzdeniük ezt az akadályt. A barlang további feltárása érdekében először a Bocksee szifonjának mennyezetét robbantották le. Mivel azonban a beavatkozás megváltoztatta a barlang klímáját, a szifont később újraépítették, és egy rövid, lezárható alagúttal megkerülték.

A következő évtizedekben számos expedíció során a barlang több új részét fedezték fel, tárták fel és mérték fel. Ez egyre nagyobb technikai kihívásnak bizonyult, mivel a Lamprechtsofen bejárata szinte a barlang legalacsonyabb pontja, és onnan többnyire felfelé vezet az út. Számos falépcsőt, szakadékot és aknát kell alulról leküzdeni, néhány tavon és patakon való átkeléshez felfújható csónakokra van szükség, a szifonok leküzdéséhez pedig búvárfelszerelésre. A Lamprechtsofen a bejárattól mért több mint 1000 méteres szintemelkedésével a világ legmagasabb barlangjának számított. A végpontokat csak többnapos túrákkal lehetett megközelíteni, ami a további kutatásokat megnehezítette, különösen a fáradságos anyagszállítás miatt. Ezért úgy döntöttek, hogy a Leoganger Steinberge fennsíkjáról keresnek egy második bejáratot. Az 1990-es években elsősorban lengyel kutatócsoportok többhetes expedíciókkal igyekeztek egy ilyen bejáratot megtalálni, ennek során több tucat expedíciót indítottak a cél érdekében. 1998-ban az Andrzej Ciszewski vezette lengyel csapat az Ebersbergkaron sikerrel találta meg a második bejáratot.[8] Több mint 1600 méteres magasságkülönbségével a Lamprechtsofen 2001-ig a világ legmélyebb barlangjának számított. A felülről történő átmászás több napot vesz igénybe, és a felszerelt kötelek ellenére nehéz és veszélyes. A kutatás még nem fejeződött be.

Turizmus[szerkesztés]

Mmintegy 700 méternyi járatot nyitottak meg bemutatóbarlangként a turisták számára. A barlang a nyári hónapokban (májustól októberig) naponta látogatható. A tapasztalt látogatók számára többórás vezetett túrákat is kínálnak előzetes bejelentkezés alapján a barlang nyitvatartási idején kívül, valamint a barlang zárva tartásának hónapjaiban.

A Kancellár-barlangban, a bemutatóbarlang közepén egy kapu vezet át a felfedező részlegbe. A látogatói részleg végén egy zárt kapu enged betekintést a barlang mélyébe. A barlangrendszer a tavak, vízesések és szurdokok változatossága miatt a szakértők szerint rendkívül vonzó. A felfedező rész jellemzően télen látogatható, amikor a vízszint alacsonyabb, ami megkönnyíti a haladást. A legnagyobb részek csak fagyos időben fedezhetők fel, mivel sok járatot heves esőzésekkor vagy a hóolvadáskor teljesen elönthet a bezúduló víz. A barlang bejáratánál egy fogadó is várja a vendégeket.

Balesetek[szerkesztés]

Mivel a barlang már évszázadok óta ismert, így az ott történt számos baleset dokumentálása is régre nyúlik vissza. Az alacsony átjáró (szifon), amely egy kicsit beljebb található a bejáratnál, könnyen elzáródhat, amikor a vízszint megemelkedik a heves esőzések során. Ez már többször megakadályozta az emberek kijutását a barlangból. Legkésőbb 2016 óta a barlangban egy vészmenedéket alakítottak ki takarókkal, némi ellátmánnyal és egy segélyhívó telefonnal az ilyen esetekre.

  • 1723-ban a bejáratot egy időre befalaztatta a Hercegérsekség, miután egyre több halálos baleset történt, de a kincskeresők és kalandorok így is bejutottak a barlangba.
  • A 18. században 14 emberi csontvázat találtak, és a lelőhelyeket keresztekkel jelölték meg.
  • 1991. január 4-én egy jól felszerelt nürnbergi barlangkutató expedíció csapdába esett a barlangban lévő víz miatt. Egy 17 fős mentőcsapat két búvárral a három férfit és egy nőt biztonságba helyezte.
  • 1998. szeptember 5-én 16 ember - köztük hat gyermek - rekedt benn a gyorsan emelkedő víz miatt, akik késő este a mentőkkel együtt sikeresen kijutottak.
  • 2013. augusztus 28-án egy hasonló esetben 26 vendég - köztük hat gyermek - öt órán keresztül rekedt benn.
  • 2002. június 29-én egy 62 éves nő elesett és összetörte magát, amikor a magas víz ellenére megpróbálta elérni a kijáratot. A német nyaralócsoport, amelyhez a nő tartozott, este el tudta hagyni a barlangot[9]
  • 2016. augusztus 5-én számos barlanglátogató jutott, amikor a vízszint emelkedni kezdett, és egy 7 éves fiút sértetlenül kimosott a víz. Hét ember közel négy órán át a barlangban rekedt.[10] Körülbelül két órával azután, hogy 15:22-kor riasztották a barlangi mentőcsapatot, a víz eléggé visszahúzódott ahhoz, hogy a barlangi mentők juthassanak. További két órával később az átázott, hipotermiás emberek kijutottak az elárasztott barlangból, amely már csak térdig ért, és a gyerekeket is sikerrel kihozták. A barlang bejáratánál lévő vendéglátós a riasztás előtt egy ideig nem engedett be további látogatókat a veszélyessé vált barlangba. A csapdába esett emberek nem fedezték fel a barlangban lévő segélyhívó telefont, így nem használták azt.[11]
  • 2022. február 17-én egy lengyelországi barlangkutatókból álló, regisztrált expedíciónak az olvadékvíz emelkedése miatt rekedt benn. A korai figyelmeztető rendszer ellenére a három férfi, akik reggel bementek a barlangba, nem tudott időben visszatérni a barlang bejáratához. A barlangi mentőbúvárok másnap léptek kapcsolatba velük. A korábbi félelmekkel ellentétben azonban a mentés nem tartott több napig, mivel az olvadékvíz szintje nagyon gyorsan lecsökkent, és a férfiak búvárfelszerelés nélkül át tudtak jutni a szifonszerű szűk járaton. Február 18-án az éjszakai órákban mindhárman enyhén hipotermiás állapotban, de sértetlenül hagyták el a barlangot.[12][13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Deepest Caves In The World (amerikai angol nyelven). WorldAtlas, 2023. október 11. (Hozzáférés: 2024. április 16.)
  2. Puiu, Tibi: What is the world's deepest cave? (amerikai angol nyelven). ZME Science, 2021. december 28. (Hozzáférés: 2024. április 16.)
  3. Völkl, Gerhard, Karl Mais, Heinrich Mrkos, Robert Seemann. Die jüngsten Tiefenvorstösse in österreichischen Höhlen aus der Sicht des Karsthydrologen. Akten des Internationalen Symposiums zur Geschichte der Höhlenforschung Wien 1979, Die Höhle, 31 (német nyelven). Bécs: Landesverein für Höhlenkunde in Wien und Niederösterreich, 88-90. o. [1984] 
  4. Index - exit - Az új mélységi rekord: -1710 m. index.hu. (Hozzáférés: 2024. április 17.)
  5. Show Caves of Austria: Lamprechtsofen (angol nyelven). Show Caves of the World. (Hozzáférés: 2024. április 16.)
  6. Az Alpok legmélyebb barlangja, a Lampo. (Hozzáférés: 2024. április 17.)
  7. Nachrichten, Salzburger: Das Lamprechtsofenloch (német nyelven). Salzburger Nachrichten, 2012. június 22. (Hozzáférés: 2024. április 17.)
  8. Az Alpok legmélyebb barlangja, a Lampo. (Hozzáférés: 2024. április 17.)
  9. 26 Besucher fünf Stunden lang in Lamprechtshöhle gefangen (német nyelven). nachrichten.at. (Hozzáférés: 2024. április 16.)
  10. Sieben Eingeschlossene aus Höhle befreit (német nyelven). salzburg.orf.at, 2016. augusztus 5. (Hozzáférés: 2024. április 16.)
  11. Naderer, Moritz: Sieben Eingeschlossene nach Stunden aus Lamprechtshöhle gerettet (német nyelven). www.salzburg24.at, 2016. augusztus 5. (Hozzáférés: 2024. április 16.)
  12. Kimentették a lengyel barlangkutatókat (magyar nyelven). euronews, 2022. február 19. (Hozzáférés: 2024. április 17.)
  13. red, salzburg ORF at/Agenturen: Höhlenforscher unverletzt geborgen (német nyelven). salzburg.ORF.at, 2022. február 19. (Hozzáférés: 2024. április 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lamprechtsofen című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.