Lakható övezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lakható övezet (LÖ) egy csillagrendszer ama területe, amelyben az általunk ismert élet ki tud alakulni.

A Naprendszerünk esetén ez a tartomány 0,97 és 1,37 CsE között van, így csak a Föld található a lakható övezetben. A csillagászok már találtak olyan exobolygót is, amely a lakható övezeten belül fekszik, például a Gliese 581 c vagy a Kepler-452b.

A lakható övezetben lévő bolygó felszínének egy részén a víz állandóan folyékony állapotban van, ami elengedhetetlen feltétele az általunk ismert élet kialakulásának. Az övezet kiterjedését a naprendszeren belül nem csak a központi csillagtól való távolság határozza meg, azt módosítja az adott bolygó légkörének felépítése is.

A fiatal csillagok körül nincs lakható övezet, mivel az erős sugárzás megakadályozza a bolygókeletkezést, és egyfajta „halálzóna” kialakulásához vezet néhány fényévnyi térségben.[1]

A lakható övezet meghatározása egy csillag körül[szerkesztés]

A kiindulási adatok a csillagtól való távolság és annak fényessége.

ahol:
a csillagtól való átlagos távolság CsE-ben,
a csillag bolometrikus magnitúdója, és
a Nap bolometrikus magnitúdója.

Például, ha egy csillag fényessége a nap fényességének 25%-a, a LÖ kb. 0,50 CsE-nél található. A Napnál kétszerte fényesebb csillag esetén a LÖ kb. 1,4 CsE-nél van.

Az LÖ-t a légkör megléte és milyensége is befolyásolja. Eszerint a Földön, a számítások alapján kb. −17 °C kellene legyen az átlaghőmérséklet, de az üvegházhatás ezt +15 °C-ra emeli.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Charles H. Lineweaver, Yeshe Finner and Brad K. Gibson: The Galactic Habitable Zone and the Age Distribution of Complex Life in the Milky Way, Science, 2004. január (Vol. 303, 5654. szám, 59-62. old.)

További információk[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]