Ladi János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ladi János
Ladi János mellszobra Mesztegnyőn
Ladi János mellszobra Mesztegnyőn
Született1879. december 31.
Németlad
Elhunyt1919. augusztus 20. (39 évesen)
Inke
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásapedagógus, író, költő
A Wikimédia Commons tartalmaz Ladi János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ladi János, más írásmóddal: Lady János (Németlad, 1879. december 31.Inke, 1919. augusztus 20.) tanító, író, költő, 1919-es mártír.

Élete[szerkesztés]

Édesapja falusi kovácsként dolgozott. 1897-ben kapta meg tanítói oklevelét Csurgón, ezt követően Ozorán, Németladon, 1904-től pedig egészen haláláig Mesztegnyőn tanított. Verseit és novelláit a Somogyi Hírlap közölte. Falujában népművelőként tevékenykedett, olvasókört és sportegyesületet alapított, gyűjtötte a népdalokat és a népszokásokat. A tanítói mozgalmakba is bekapcsolódott. A Tanácsköztársaság idején, 1919 áprilisának elején megválasztották a marcali járás munkás- és szegényparaszt tanácsának tagjának. Mesztegnyőn tanácselnök és községi párttitkárként működött. A Tanácsköztársaság bukását követően letartóztatták, fehérterroristák végeztek vele és három társával az inkei erdőben.

Emlékezete[szerkesztés]

Róla nevezték el marcali Lady János Gimnázium és Szakközépiskolát (az intézmény 1989 óta Berzsenyi Dániel nevét viseli),[1] a mesztegnyői Általános Iskola és a mesztegnyői Mezőgazdasági Termelőszövetkezet is az ő nevét vette fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]