Kurdisztán zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kurdisztán zászlaja
Használat nemzeti zászló
Adoptálás 1920
A Wikimédia Commons tartalmaz Kurdisztán zászlaja témájú médiaállományokat.

Kurdisztán zászlaja (kurd nyelven Alay Kurdistan vagy Alaya Kurdistanê, ئاڵای کوردستان, más néven Alaya Rengîn, „a színes zászló”) elsőként a kurdoknak az Oszmán Birodalomtól való függetlenedési törekvései során jelent meg. A zászló, amely vízszintes vörös, fehér és zöld sávokból, valamint közepén egy huszonegy sugarú napkorongból áll, jelenleg az iraki Kurdisztán Regionális Kormány irányítása alatt álló Kurdisztán régió hivatalos zászlaja. A zászló Iránban, Törökországban és Szíriában be van tiltva.[1]

A kurd zászló napja minden év december 17-én van.[2]

A zászló a Méd Birodalom és a Mahabádi Köztársaság zászlajának a keverékéből ered. A zászló egy korábbi változata az Ararát-felkelés idején jelent meg,[1] 1927 és 1931 között a szakadár Araráti Köztársaság zászlaja volt. Jelenlegi formájában 1932-ben jelent meg.[3] Hasonló zászlót használt a szovjetek által támogatott Mahabádi Köztársaság nevű kurd állam 1946-ban.

Szín Jelentés
Piros Mártírok vére és harc a szabadságért
Zöld Kurdisztán tájai, hegyei, élet és életerő
Sárga A fény és a szabadság
Fehér Szabadság, egyenlőség, béke

A sárga napkorong és huszonegy sugara a kurd jezidi vallást jelképezi, melyben a 21-es szent szám, és újjászületést jelent.[4]

Rojava zászlaja

Rozsavának, azaz Nyugat-Kurdisztánnak önálló zászlaja van.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The National Flag of Kurdistan, Kurdish Institute of Paris.
  2. Archivált másolat. [2015. december 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 25.)
  3. Ala û sirûda netewiya Kurdistanê. Kurdistan Regional Government. [2018. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 21.)
  4. Dr. M. R. Izady: The National Flag of Kurdistan. Encyclopaedia Kurdistanica. [2008. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 6.)

Források[szerkesztés]