Kultkikötő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
KULTKIKÖTŐ
HelyszínBalatonföldvár,
Bajor Gizi sétány 1.
Balatonboglár,
Árpád utca 17.,
Balatonfenyves,
Kölcsey utca 14.
Aktív évek2006-tól
Dátum2018. június 22. – augusztus 26.
Típusösszművészeti fesztivál
A KULTKIKÖTŐ weboldala

A Kultkikötő egy összművészeti fesztivál, egy kulturális élménytér, amely több helyszínen is működik. A legrégebbi helyszíne Balatonföldvár központjában található, a Bajor Gizi sétányon. 2013-tól a Kultkikötő együttműködő partnerként részt vesz a balatonboglári szabadtéri színpad, valamint a balatonfenyvesi színpad műsorának szervezésében. A 2014-es évben először határon túli társulatok előadásaival bővült a programkínálat.

A Kultkikötő az egyik leghosszabb nyári programsorozat Magyarországon. Összművészeti fesztivál a felnőtteknek és gyerekeknek szóló színházi előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel, szabadtéri mozival. A színházi produkciók mellett kiállítások, közönségtalálkozók, irodalmi estek, kézműves foglalkozások, borkóstolók, valamint alkotótáborok (Összpróba Tábor) is szerepelnek a programjában. A prózai előadásokon kívül a balett, az opera és a néptánc is helyet kap.

Helyszínei[szerkesztés]

A legrégebbi helyszíne, a Balaton déli partján, Balatonföldvár központjában található, a Bajor Gizi sétányon, a park fái között.

2013-tól a Kultkikötő együttműködő partnerként részt vesz a balatonboglári szabadtéri színpad, valamint a balatonfenyvesi színpad műsorának szervezésében.

Története[szerkesztés]

2005-ben a színházi szakemberek és pedagógusok vezette Összpróba Alapítvány állandó helyszínre, Balatonföldvárra költözött. A táborban a színházművészet elemeivel való ismerkedés mellett a résztvevők betekinthettek a film, a látványtervezés és a filmforgatás világába is. A próbák a művelődési házban, a szabadtéri színpadon zajlottak, a filmforgatás helyszínéül a Balaton-part és a kikötő szolgáltak. A tábor szervezőiben és résztvevőiben a közös munka során merült fel egy nyári kulturális fesztivál létrehozása, a szabadtéri színház lehetőségeinek minél teljesebb kiaknázására. Az Összpróba Alapítvány e kezdeményezése támogatóra talált Balatonföldvár városának vezetésében, így 2006-ban első évadával ennek az elképzelésnek megfelelően megkezdte működését a Kultkikötő – Balatonföldvári Szabadtéri Színház.

Az első előadást 2006. július 14-én tartották, amikor a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata a Veszett fejsze című művet adta elő Mohácsi János rendezésében.

A Kultkikötő igazgatója: Nagy Viktor.

2011-től a Kultkikötő saját produkciók, koprodukciók bemutatásával is foglalkozik.

Saját produkciói[szerkesztés]

Koncert a Kultkikötőben
  • Csókol anyád! (2009: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
  • Énke – Karinthy Frigyes-est (2011)
  • Gyógyír északi szélre (2011: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
  • Áll a bál (2012: együttműködés a Katona József Színházzal)
  • Lepsénynél még megvolt (2012: együttműködés a 011 Alkotócsoporttal)
  • Hippolyt, a lakáj (2013: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
  • Roha(n)dó élet (2013: együttműködés a Dumaszínházzal)
  • A csemegepultos naplója (2014: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
  • Bagoly és cica (2014: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
  • az Összpróba ifjúsági alkotótábor és az Összpróba felnőtt alkotó tábor előadásai 2006-tól minden évben

Cikkek, interjúk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó honlapok[szerkesztés]