Kraken (lény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kraken támad meg egy hajót
(Pierre Denys de Montfort festménye, 1810)

A kraken (régebbi magyarosítással: krák[1]), más néven Leviathán, tengeri mondák szüleménye. A lény egy hatalmas fejlábú több szemmel.

Olaus Magnus tudós uppsalai érsek már a XVI. század derekán említ olyan polipokat, melyeknek négyhold terjedelmű a háta. Pontoppidan Erik bergeni püspök leírása szerint hátának átmérője jó félóra járás és gyakran 30 lábnyira tornyosul a vízszint fölé. Karjai vastagabbak a legnagyobb hajó legvastagabb árbocánál, és olyan erősek, hogy akármelyik 100 ágyús hajóóriást le tudnak húzni a víz alá, és oly fürgék, mint bármely más polip karjai.[2]

Leviathán[szerkesztés]

A Biblia szerint a Leviathán egy hatalmas sárkány, ami a vizekben élt. Egy sárkány, aminek hatalmas agyarai vannak, tüzet okád, és amerre elúszik, felforr a tenger vize. Farkát fogai között tartja, így veszi körül az óceánt. Nem iszik mást, csak a Jordán vizének azt a részét, amely egy földalatti csatornán át ömlik a tengerbe.

A bibliai idézet szerint Isten megöli a Leviathánt.

Ama napon meglátogatja az Úr kemény, nagy és erős kardjával Leviatánt, a futó kígyót, a keringő kígyót, és megöli a sárkányt, amely a tengerben van.
– Ézsaiás 27.1

Mások szerint a Leviatán a teremtéskor pusztult el:

Jahve horoggal felrántotta mélyből, lekötözte a nyelvét, orrlikait nádszállal átdöfte, állkapcsát tövissel átszúrta.

Mivel a Leviatán óriási nagy volt, a horgok, nádszálak és tövisek sem lehettek éppen közönséges méretűek.

Valóságban[szerkesztés]

Ez a monda nem lehetetlen, hisz jelenlegi tudásunk szerint a tenger mélyebb régióiban valóban találhatók óriáspolipok és óriáskalmárok. Ez utóbbiak képezik a Fogascetek kedvenc eledelét, így e két monstrum egymás legádázabb ellenfelévé vált.

A polip majdnem olyan hosszú volt, mint ellenfele[...]Végtelen hosszúnak látszó karjaival majdnem tökéletesen körülfonta a cetet, mégis az emlősök óriása lett a győztes.
– Bullen

Élőhelye[szerkesztés]

A vikingek szerint[forrás?] valahol Izland és Skócia között él a tengerben.

Babonák[szerkesztés]

  • Nem volt szabad zöld színt használni a hajón, mert úgy tartották, hogy az vonzza a krakent. Aki megszegte, vízbe dobták.
  • Ha valaki belenéz a szemébe, a kraken irányítása alá kerül. A hiedelem szerint hajókat támad meg. Mivel zöld szemei vannak, a hajósok utazás során irtóztak a zöld színtől.
  • Amikor a norvég halászok észreveszik, hogy szokatlanul nagy a halbőség és a tenger mélysége rohamosan csökken, menekülnek, mert jön a kráken

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jókai Mór A kőszívű ember fiai c. regényében (1869) krákként utal a krakenre.
  2. Tasnádi-Kubacska András. A mondák állatvilága. Királyi Magyar Természettudományi Társulat, 237. o. (1939. január 23.) 

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]