Kotomicuki Keidzsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kotomicuki Keidzsi
(琴光喜 啓司)
Sumo May09 Kotomitsuki.jpg
Született 1976. április 11. (42 éves)
Okazaki
Állampolgársága japán
Foglalkozása Rikisi
Iskolái Nihon Egyetem

Magasság183 cm
Súly160 kg

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kotomicuki Keidzsi témájú médiaállományokat.
Kotomicuki Keidzsi

Kotomicuki Keidzsi (琴光喜 啓司, nyugaton Kotomitsuki Keiji, eredetileg 田宮 啓司, Tamija Keidzsi) (Okadzaki, Aicsi, Japán, 1976. április 11.) japán szumóbirkózó. 2007 júliusában kapta meg az ódzeki rangot, miután három egymás utáni tornán 45 mérkőzéséből 35-öt nyert meg.

A Nihon Egyetemen töltött évei alatt 27 címet nyert amatőrként. A profi szumóban 1999 márciusában debütált, korábbi eredményei miatt az alsóbb osztályokat kihagyhatta. A makuucsi osztályba 2000. májusban került be, de sérülése miatt a tornát ki kellett hagynia. Végül a novemberi Kjúsú-basón mutatkozott be: 13 : 2-es meccsarányával második helyezést ért el a jokodzuna Akebono után. Mindhárom különdíjat, a kimagasló teljesítményért, a technikáért és a küzdőszellemért járót is megkapta, és előléptették szekivakévé. Egyetlen tornagyőzelmét 2001 szeptemberében szerezte meg maegasiraként.

2007 májusában Tocsiadzuma visszavonulásával és Hakuhó jokodzunává válásával már csak három aktív ódzeki maradt. A helyükre Kotomicuki is esélyes volt, végül pedig magas életkora ellenére (2007-ben lett 31 éves – a májusban visszavonult Tocsiadzuma hét hónappal fiatalabb nála) jó teljesítményéért el is nyerte a címet, szeptemberben már ódzekiként indult a tornán.

Források[szerkesztés]