Kotokó Királyság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kotokó Királyság
15. század18. század

A Kotokó Királyság a kotokó nép állama volt a mai Észak-Kamerun, Nigéria, valamint Csád délnyugati részén.[1]

Története[szerkesztés]

Felemelkedése egybeesett a szao civilizáció hanyatlásával. A létrejövő állam élén király állt, amely több kisebb királyságot olvasztott magába, például Kousséri, Logone-Birni, Makari és Mara királyságokat. A Kotokó Királyság a 15. század közepére kiterjedt a mai Észak-Kamerun és Nigéria egyes részeire, valamint Csád délnyugati területére. Logone-Birni lett a Kotokó Királyság legbefolyásosabb vazallusállama.

A Kanem Birodalom már korán a befolyása alá vonta a Kotokó Királyság északi részét. Ezen a területen a lakosság a 19. századra áttért az iszlámra. Ugyanebben a században az egész Kotokó Királyság a Bornu Birodalom uralma alá került és az iszlám tovább terjedt. A Bornu uralkodók a területet északi és déli részre osztották, ami lehetővé tette, hogy a déli Logone-Birni megőrizze bizonyos fokú autonómiáját. Logone-Birni tartományokra oszlott, amelyek élén alvezérek álltak.

Kotokót, Bornu többi részével együtt az európai hatalmak felosztották egymás között Afrika gyarmatosítása idején. A jelenkorban a kotokók és a csádi arabok között konfliktusok alakultak ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DeLancey, Mark. Historical dictionary of the Republic of Cameroon., DeLancey, Mark D., 3rd, Lanham, Md.: Scarecrow Press (2000. május 1.). ISBN 0810837757. OCLC 43324271 

Források[szerkesztés]

  • DeLancey, Mark Dike: Historical Dictionary of the Republic of Cameroon. London, 2000
  • Fanso, V. G.: Cameroon History for Secondary Schools and Colleges: Band 1: Prehistoric Times to the Nineteenth Century. London: Macmillan Education Ltd., 1989
  • Lebeuf, Annie: Principautés Kotoko. Paris, 1969

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kotoko kingdom című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.