Konverziós ráta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az online marketingben a konverziós ráta az egy adott időszakra eső vásárlók (vagy más, kívánatos műveletet végzők) számának és az ugyanezen időszakra eső látogatók számának százalékos aránya. A nemzetközi statisztikák szerint a 2-3 százalékos konverziós ráta már igen jónak mondható.

Ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a konverziós rátát, először tisztáznunk kell magának a konverziónak a fogalmát. Konverzió történik akkor, amikor egy felhasználó az internetes kereskedés által küldött e-mail vagy egy hirdetés alapján az abban kívánt cselekedetet hajtja végre. A konverzió lehet egy vásárlás, amely egy adott linkre való kattintás után jött létre, vagy regisztráció egy weboldalon, egy tanulmány letöltése, feliratkozás internetes hírlevélre stb.

A konverzióval kapcsolatban mindenképp meg kell említeni a konverziós költséget, amely e-mail vagy egyéb online marketingtevékenység esetén egy új előfizető vagy vásárló megszerzésének költsége. Kiszámítása: a kampány teljes költségét elosztjuk az új előfizetők, vásárlók számával.

A konverziós ráta növelése[szerkesztés]

Ahhoz, hogy az eladások száma növekedjen elengedhetetlen, hogy minél nagyobb számú célközönség látogassa az adott honlapot, és a látogatók minél nagyobb százalékát konvertálja át vásárlóvá. Az előbbihez számos marketingeszköz áll rendelkezésre, az utóbbihoz csupán egyetlenegy: maga a webáruház.

Attól kezdve, hogy egy látogató megérkezett egy webshopba, kizárólag annak külseje, szerkezete és vevőbarát felépítése motiválhatja a tényleges vásárlásra. Más szóval az esetben a webáruház felülete az egyetlen „bolti eladó”. A magasabb konverziós ráta csökkenti a vásárlók megszerzésének költségét és növeli a profitot.

Eszközök a konverzió növelésére[szerkesztés]

- Teljes körű termékleírás

A webáruházak gyakori hibája, hogy egy-egy termékről nem adnak semmilyen információt a vásárlóik számára, ha mégis, akkor pedig sok esetben egy máshonnan bemásolt szöveg az. Ha a vevő látja a legfontosabb előnyöket és tulajdonságokat, ezek megerősíthetik döntésében. Hasznos funkció a vásárlók által írt visszajelzések feltüntetése a termékek oldalán.

- Keresztértékesítés

Ez egy másik igen hatékony módszer a keresztértékesítés. Működése igen egyszerű: minden, a vevő által kiválasztott vagy megvásárolt termékhez további hozzáillő vagy kapcsolódó termékeket ajánl a webáruház. A keresztértékesítés hatásköre és rugalmassága nagymértékben függ a használt rendszertől is. Legjobb, ha manuálisan lehet gyorsan és egyszerűen minden termékhez meghatározni a kapcsolódó termékeket.

- Egyszerű Vásárlás

A vásárlás legyen annyira egyszerű, amennyire csak lehet, és bármilyen időigényes/kényelmetlen műveletet csupán a fizetés során kelljen megadnia a vásárlóknak. Szüntesse meg az áruház időrabló regisztrációs és kijelentkezési folyamatait, ezáltal vásárlói még több értékes időt szánhatnak a vásárlásra – és nem vesztik el lelkesedésüket mielőtt még láthatták volna a kínálatát.

- Árengedmények

Az árengedmények és akciók rendkívül hatékonyak a látogatók vásárlásra ösztönzésében, és ha valaki már eldöntötte, hogy vásárol, igen könnyű „rábeszélni” valami másra is. A különböző akciók és árengedmények hatására a vásárlók rendszeresen visszanéznek a webáruházba. Hatásos még a bizonyos összeghatár fölötti árengedmény, mely az átlagos tranzakció-érték növelésének rendkívül jó módszere. Az előre meghatározott időszakokban érvényes „meglepetés” kedvezmények pedig a vásárlókat gyors vásárlásra sarkallhatják.

- Különleges bánásmód a törzsvásárlókkal

A rendszeres vásárlók hűségének jutalmazása különleges árengedményekkel, speciális „e-kuponokkal” tovább erősíti bennük a kellemes vásárlói tapasztalatokat. A kuponok az első vásárlásra ösztönzésnek is igen hatékony eszközei.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hasznos weboldalak[szerkesztés]