Komi Nemzeti Zenei-Drámai Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Komi Nemzeti Zenei-Drámai Színház
A Szakszervezetek Háza Sziktivkarban
A Szakszervezetek Háza Sziktivkarban
TelepülésSziktivkar
Építési adatok
Építés éve1951
Megnyitás1992
Hasznosítása
Felhasználási területszínházi társulat
Elhelyezkedése
Komi Nemzeti Zenei-Drámai Színház (Oroszország)
Komi Nemzeti Zenei-Drámai Színház
Komi Nemzeti Zenei-Drámai Színház
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 61° 40′ 19″, k. h. 50° 50′ 22″Koordináták: é. sz. 61° 40′ 19″, k. h. 50° 50′ 22″
Térkép
Komi Nemzeti Zenei-Drámai Színház weboldala
SablonWikidataSegítség

A Komi Nemzeti Zenei-Drámai Színház (komi nyelven: Коми Республикаса вужвойтырлöн шылада-драмаа театр, orosz nyelven: Национальный музыкально-драматический театр) színház Oroszországban, Komiföld fővárosában, Sziktivkarban.

Ismertetése[szerkesztés]

Komiföld egyetlen olyan hivatásos színháza, amely szinte minden előadásán komi nyelvű darabokat játszik. Az előadásokat szinkrontolmácsolással oroszra fordítják.

1992-ben alapították, akkor egyszerűen Folklór Színháznak nevezték, és csak 2005-ben vette fel mai nevét. Komi szerzők művein alapuló színdarabokat mutat be az összes létező műfajban, nem korlátozódva a folklórra. 2010-ben mutatta be az első komi nyelvű gyermekoperát. Repertoárjában más nyelvű (pl. orosz, finn) szerzők komi nyelvre fordított drámái is helyet kapnak.

Több alkalommal szerepelt külföldön, rendszeresen részt vesz a kétévente rendezett Finnugor (nyelvű) Népek Nemzetközi Színházi Fesztiválján. Sok vidéki turnéjuk van, Komiföld legtávolabbi tájaira is elviszik műsoraikat. A társulat része a komi népdalokat előadó, hagyományos hangszereket megszólaltó Parma folklóregyüttes is.

Épülete, vezetése[szerkesztés]

Az épület, ahol a színház előadásait tartja, a Szakszervezetek Házának épült 1951-ben. Amióta a színház használja, többször igényelték felújítását. 2018-ban megkezdték a felújítást, de 2019 tavaszán félbehagyták, és a társulat már csak vendégségben vagy vidéki turnékon tartott előadást.[1]

A színház alapítója és művészeti vezetője Szvetlana Genyijevna Gorcsakova, sok évig igazgató is volt. 2019-ben a létesítmény megbízott igazgatója, Szergej Petrovics Csulikov a helyzet miatt felmentését kérte.[2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]