Kombináló billentyű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Néhány gyakori kombináció
Kombináló billentyű +
1.
gomb
2.
gomb
ered-
mény
unicode
' a á U00e1
" a ä U00e4
` a à U00e0
~ a ã U00e3
^ a â U00e2
o a å U00e5
A fentiek a legtöbb
magánhangzóra vonatkoznak
s s ß U00df
, c ç U00e7
< < « U00ab
> > » U00bb
. . · U00b7
, " U201e
> " U201d
^ 1 ¹ U00b9
1 2 ½ U00bd
/ O ø U00f8
a e æ U00e6
! ! ¡ U00a1
? ? ¿ U00bf
= E U20ac
A nagykötőjel három
gomb kombinációja
- - . – U2013

Sok számítógépes rendszeren a kombináló billentyű (compose key) nevű módosító billentyű jelzi a programoknak, hogy a következő billentyűleütéseket egy kombinációként kezelje olyan karakterek beviteléhez, amelyek nem szerepelnek a billentyűzeten.

Például a kombináló, majd az a és végül az e gombok lenyomása az AE ligatúrát eredményezi: æ. A kombináló, utána ' és végül az e eredménye pedig az ékezetes e: é.

A kombináló billentyű „Multi gomb”-ként (Multi key) ismert az X Window Systemben. XFree86-ban és az X.Org Server-ben több billentyűkiosztásnak van olyan változata, ami a „Multi gomb”-ot hozzárendeli valamely billentyűhöz, általában (PC billentyűzeteken) valamelyik Windows gombhoz, leggyakrabban a „helyi menü”-höz a „start” foglaltsága esetén. Megadható az XkbOptions-ben is (például "compose:rwin"), vagy az xmodmap(1) segédprogrammal.

Eredetileg a pénznemjelet a billentyűzeteken honosították, nem minden klaviatúrán volt dollárjel ($), így ezt a gombot használták kombináló billentyűként. De az 1990-es évektől minden szabványos billentyűzet része, így a modern rendszereken más gombot kellett találni erre a feladatra.

Az oldalt látható táblázat az Xorg 7 gyakran használt kombinációit tartalmazza. Más kombinációk is működhetnek, a de facto Sun/DEC/Falco szabványok alapján.

A kombináló gomb megtalálható a Sun Microsystems és a Digital Equipment Corporation LK201 családú billentyűzetein.

Mac OS X-en az opció gomb segítségével érhetünk el néhány speciális karaktert. Például az opció gombot lenyomva tartva és utána az a gombot megnyomva az eredmény å lesz; az opció és az ` párosból egy kijelölt ` lesz, ami az utána leütött billentyűvel kombinálódik – ha az e, akkor az eredmény è lesz, ha pedig r, akkor `r, mert a két karakter nem kombinálható.

A Microsoft Windowsban nincs kombináló billentyű, de támogatja a repülő ékezetek és az AltGr használatát sok karakter eléréséhez. Más karaktereket beírhatunk az Alt billentyű és egy ASCII vagy Unicode kód begépelésével a numerikus billentyűzeten. Néhány program közvetlenül is támogatja a kombináló gomb használatát, mint például a putty.

Számos nyílt forráskódú segédprogram és billentyűkiosztás elérhető, aminek a segítségével emulálhatjuk a kombináló billentyűt választható módosítógombbal, mint például a Ctrl vagy AltGr.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Compose key című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]