Knight Rákkutató Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Knight Rákkutató Intézet (korábban OHSU Rákkutató Intézet) az Oregoni Egészségtudományi Egyetem részeként működő kutatóintézet az Amerikai Egyesült Államok Oregon államában. A Nemzeti Rákkutató Intézet részeként működő szervezet igazgatója Brian Druker.[1][2]

Névadói a Nike társalapítója, Phil Knight és felesége, akik hatszázmillió dollárt (2008-ban százmilliót, majd 2013-ban újabb ötszázmilliót) adományoztak az intézetnek. Az ötszázmilliós adomány feltételéül szabták, hogy az egyetem azt ugyanennyivel egészítse ki.[3] Ennek hatására Gert Boyle, a Columbia Sportswear igazgatója további százmilliót adományozott.[4]

Története[szerkesztés]

Az intézmény 1997-ben lett a Nemzeti Rákkutató Intézet része, 2017-ben pedig elnyerte az intézeten belüli legmagasabb rangot.[5] Brian Drukert 2007-ben nevezték ki.[4]

Kutatási területek[szerkesztés]

A több mint kétszáz munkatársat alkalmazó intézetben biológia, rákmegelőzés, valamint kvantitatív és transzlációs onkológia területén zajlanak kutatások.[6][7] A biológiai kutatások a tumorgenezis, jelátvitel és a tumoros mikrokörnyezet területére fókuszálnak;[8] vezetői Mara Sherman és Melissa Wong. A túlélési esélyek növelésére irányuló megelőző program[9] vezetői Susan Flocke és Kerri Winters-Stone. A kvantitatív onkológia a technológiai fejlődésre,[10] a transzlációs pedig a nagy hatású beavatkozásokra irányul;[11] a program vezetői Lara Davis és Jeffrey Tyner.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. About the Knight Cancer Institute (angol nyelven). Oregoni Egészségtudományi Egyetem. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  2. Knight Cancer Institute Mission and Milestones (angol nyelven). Oregoni Egészségtudományi Egyetem. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  3. Andrew Theen: Phil and Penny Knight to OHSU: $500 million is yours for cancer research if you can match it (angol nyelven). The Oregonian, 2013. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  4. a b Nick Budnick: The story behind Gert Boyle’s $100-million gift for cancer research at Oregon Health & Science University (angol nyelven). The Oregonian, 2014. augusztus 29. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  5. Knight Cancer Institute Honors and Affiliations (angol nyelven). Oregoni Egészségtudományi Egyetem. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  6. OHSU Knight Cancer Institute (angol nyelven). Nemzeti Rákkutató Intézet. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  7. Cancer Research Programs (angol nyelven). Oregoni Egészségtudományi Egyetem. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  8. Cancer Biology Research (angol nyelven). Oregoni Egészségtudományi Egyetem. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  9. Cancer Prevention and Control Research (angol nyelven). Oregoni Egészségtudományi Egyetem. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  10. Quantitative Oncology Research (angol nyelven). Oregoni Egészségtudományi Egyetem. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  11. Translational Oncology Research (angol nyelven). Oregoni Egészségtudományi Egyetem. (Hozzáférés: 2023. június 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Knight Cancer Institute című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]