Kneszl Beáta Carmen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kneszl Beáta Carmen
Élete
Születési név Kneszl Beáta Carmen
Született 1979 május 24.
Magyarország, Budapest
Nemzetiség magyar
Szülei Kneszl Pál
Pályafutása
Írói álneve Carmen Sita
Jellemző műfaj(ok) próza
Első műve Elégtétel (2005)
Fontosabb művei Én, a megbélyegzett - Borderline testközelből (2016)
Kiadói Arión Kiadó; Figyelem Kiadó
Irodalmi díjai Antistigma Díj

Kneszl Beáta Carmen (Budapest, 1979. május 24. –) Antistigma díjas író, BPD-expert. 2016 novemberében jelent meg az Én, a megbélyegzett című könyve, mely a borderline személyiségzavarról szól. Egyedüliként ő vállalta a világon névvel-arccal ezt a személyiségzavar-típust, melyet az ELTE pszichológia szakán is oktatnak.[1]

Családja[szerkesztés]

Szülei hétéves korában elváltak. Rendezett családi hátteret mondhat magáénak 2012-ig. Édesapja, Kneszl Pál (aki 2002-ben meghalt) nívódíjat kapott 1976-ban, továbbá az EGIS Gyógyszergyár logóját is tervezte. Két mostohatestvére van.[2]

Tanulmányai[szerkesztés]

Tanulmányait a Mérei Ferenc Gimnáziumban folytatta 1995–1999-ben. Majd elvégzett egy kereskedő-boltvezető és egy idegenforgalmi továbbképzést is 2000-ben.

2001-ben Angliába (Londonba) ment nyelvtanulás céljából.

2005-2009 között a Kodolányi János Főiskola hallgatója volt és művelődésszervező-kommunikáció szakon végzett bölcsészként.[3]

Munkái[szerkesztés]

 • 2005-ben jelent meg első önéletrajzi ihletésű könyve, melyet írói álnéven írt. Címe: Elégtétel (Arion Kiadó). 2022-ben a könyv második, bővített, átdogozott kiadása jelent meg Magyarországon.
 • A könyv sikerének köszönhetően a Blikk egy saját életmód-tanácsadó rovat vezetésére kérte fel (Carmen válaszol), 2006-tól a rovat megszűnéséig.
 • 2007-ben kapott egy kisebb szerepet Bujtor István Zsaruvér és Csigavér III.: A szerencse fia c. filmjében.
 • 2009-től a családi vállalkozásban tevékenykedett mint hotelmenedzser.
 • 2012-ben dolgozott HR-esként és toborzási specialistaként.
 • 2015-ben megírta a Mikka család történetét, mely a megrendelő kérésére nem került kereskedelmi forgalomba. Ezt követően 2016-ban jelent meg az Én, a megbélyegzett (Figyelem Kiadó) című könyve.[4]
 • 2019-ben szerepelt a Falkám című dokumentumfilmben, melynek a szakértője is volt. A filmet több nemzetközi fesztiválon bemutatták, ezeken díjakat is kapott.
 • 2021-ben civilként, sikerült elérnie, hogy a Magyar Országgyűlés Bizottsága napirendi pontként tárgyalja a javaslatát, miszerint A Borderline személyiségzavarban szenvedők napja is helyet kapjon a nemzeti és világnapok hivatalos jegyzékében.
 • Felkérték a 2021-ben létrejött a Borderline Tehetségekért Alapítvány vezetésére.[5]

Díjai[szerkesztés]

 • NYITNIKÉK Magyar Antistigma Díj 2017 – Ébredések[6]

Érdekességek[szerkesztés]

 • Dolgozott segédmunkásként is, hogy legyen ideje, energiája megírni az Én, a megbélyegzett című könyvét.
 • 2016. október 13-án felmászott és lezáratta a Széchenyi lánchidat, demonstrálva, hogy milyen fontos komolyan venni a borderline személyiségzavart.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]