Ključ vára (Drniš)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ključ vára
Utvrda Ključ
Ország Horvátország
Mai településKljuč
Tszf. magasság105 m

Épült14. század
Elhagyták17. század
(elhagyták)
Állapotarom
Típusahegyvidéki
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Ključ vára (Horvátország)
Ključ vára
Ključ vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 49′ 51″, k. h. 16° 01′ 50″Koordináták: é. sz. 43° 49′ 51″, k. h. 16° 01′ 50″

Ključ vára (horvátul: Utvrda Ključ), várrom Horvátországban, a Drnišhez tartozó Ključ falu területén.

Fekvése[szerkesztés]

A Krka és a Čikola összefolyásától északkeletre, a Čikola szurdoka felett emelkedő meredek szirten találhatók maradványai.

Története[szerkesztés]

A vár régészeti kutatása még nem történt meg, azonban az tudható, hogy a Nelipićek építették a 14. század első felében.[1] Feladata az volt, hogy ellenőrizze a velencei kereskedelmet Šibeniktől a hátországgal és Boszniával. A vár közvetlen közelében a Čikola felett híd ívelt át, melyen a Nepilićek hídvámot szedtek. Emiatt összeütközésbe kerültek a šibenikiekkel, akik elfoglalták és felgyújtották a várat. A két fél közötti viszály váltakozó szerencsével még hosszú ideig folytatódott, végül 1522-ben a török elfoglalta és csak 1648-ban a kandiai háború során szabadult fel uralma alól. A várat ezután jelentőségét veszítve kőbányaként használták, anyagát a környék építkezéseihez hordták el.

A vár mai állapota[szerkesztés]

Ključ vagy Ključica vára a településtől délre, a Čikola-folyó jobb partján található meredek sziklacsúcsra épült. Jól megerősített vár volt, melynek építését stratégiai és politikai szempontok indokolták, hiszen innen az egész vidéket ellenőrzés alatt tarthatták. A középkori vár központi része szabálytalan négyszög alaprajzú, melynek nyugati részén ötszögletű torony és kerítőfal állt. A falakon belül még felismerhetők a háromszögű palota, az őrség szállásának és az északi falra támaszkodó helyiségek maradványai. Alattuk található a ciszterna és a tömlöc. Fennmaradt a zárófal legnagyobb része, valamint a két íves udvari kapu. Közelében egy történelem előtti vár maradványai is találhatók.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]