Klara Zamenhof

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Klara Zamenhof
Klara Zamenhof.jpg
Született 1863. október 5.
Kaunas
Elhunyt 1924. december 6. (61 évesen)
Varsó
Állampolgársága orosz
Házastársa Lazar Markovics Zamenhof (1887. augusztus 9. – )[1]
Gyermekei
SzüleiGoda Mejerovna Silbernik
Aleksandro Silbernik
Foglalkozása eszperantista
Halál okahepatocellular carcinoma
Sírhelye Okopowa utcai zsidó temető

Klara Zamenhof aláírása
Klara Zamenhof aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Klara Zamenhof témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Klara Zamenhof lánykori nevén Klara Silbernik (Kowno, 1863. október 5.Varsó, 1924. december 6.) Lazar Markovics Zamenhof felesége, eszperantista, az eszperantó nyelv elindítói.[2]

Életútja[szerkesztés]

Leánykori nevén Silbernik (eszperantó nyelven a "Zilbernik" írásmódot is használják). Minden hozományát habozás nélkül adományozta az 1887-ben kiadott Unua Libro, az első eszperantó nyelvkönyv kiadásához. A férje állandó munkatársa és asszisztense volt, gyakran látott el adminisztrációs és titkári feladatokat. Zamenhof halála után is aktívan részt vett a mozgalomban. Segítségének köszönhetően Varsóban megalakult az Eszperantó Concord Kör. Részt vett az 1905-1924 között megrendezett Eszperantó Világkongresszusokon, kivétel az 1915-ben San Franciscoban megrendezett találkozót.

Testvére, Joseph Silbernik hosszú évekig aktív eszperantista volt az Amerikai Egyesült Államokban és az UEA küldöttje.

Lejbovich Silbernik Sándor (Sender) és Goda Mejerovna Silbernik lánya. Eszperantistává vált 1887-ben vagy korábban.

"A feleségem a leghűségesebben és leglelkesebben vesz részt minden szenvedésben és kellemetlenségben, amelyet az eszperantó az évek során okozott." (Ludoviko Zamenhof)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bernhard Tuider: Die Lingvo Internacia des Dr. Esperanto (német nyelven), 2017. július 20. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  2. Ivan Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Klara Zamenhof. www.eventoj.hu (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2021. máj. 19.) „Senhezite fordonis sian tutan doton por la eldono de la Unua broŝuro, 1887.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Klara Zamenhof című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]