Klara Zamenhof

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klara Zamenhof
Született1863. október 5.
Kaunas
Elhunyt1924. december 6. (61 évesen)
Varsó
Állampolgárságaorosz
HázastársaLazar Markovics Zamenhof (1887. augusztus 9. – )[1]
Gyermekei
SzüleiGoda Mejerovna Silbernik
Aleksandro Silbernik
Foglalkozásaeszperantista
Halál okahepatocellular carcinoma
SírhelyeOkopowa utcai zsidó temető

Klara Zamenhof aláírása
Klara Zamenhof aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Klara Zamenhof témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Klara Zamenhof, lánykori nevén Klara Silbernik (Kowno, 1863. október 5.Varsó, 1924. december 6.) Lazar Markovics Zamenhof felesége, eszperantista, az eszperantó nyelv elindítója.[2]

Életútja[szerkesztés]

Leánykori nevén Silbernik (eszperantó nyelven a „Zilbernik” írásmódot is használják). Hozományával hozzájárult az 1887-ben kiadott Unua Libro, az első eszperantó nyelvkönyv kiadásához. A férje állandó munkatársa volt, gyakran látott el titkári feladatokat. Zamenhof halála után is aktívan részt vett a mozgalomban. Segítségével Varsóban megalakult az Eszperantó Concord Kör. 1905–1924 között részt vett az évente megrendezett Eszperantó Világkongresszuson (kivéve az 1915-ben San Franciscóban megrendezett találkozót).

Testvére, Joseph Silbernik(wd) (1850–1925), az UEA küldöttje hosszú évekig aktív eszperantista volt az Amerikai Egyesült Államokban.

Lejbovich Silbernik Sándor (Sender) és Goda Mejerovna Silbernik lánya. Eszperantistává vált 1887-ben vagy korábban.

„A feleségem a leghűségesebben és leglelkesebben vesz részt minden szenvedésben és kellemetlenségben, amelyet az eszperantó az évek során okozott.” (Ludoviko Zamenhof)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bernhard Tuider: Die Lingvo Internacia des Dr. Esperanto (német nyelven), 2017. július 20. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  2. Ivan Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Klara Zamenhof. www.eventoj.hu (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2021. május 19.) „Senhezite fordonis sian tutan doton por la eldono de la Unua broŝuro, 1887.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Klara Zamenhof című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]