Klímajog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klímatüntetők az Egyesült Államokban, Minnesotában

A klímajog egységes, nemzetközi jogi definícióval nem rendelkező fogalom. A klímaváltozás miatt cégeket, intézményeket, vagy magát az államot felelősségre vonó klímaperek kapcsán egyre szélesebb körben jelenik meg.

Klímajog és klímaperek[szerkesztés]

Az éghajlatváltozással, annak következményeivel kapcsolatos perek, más néven klímaperek jogi környezete kialakulófélben van. A klímaváltozással kapcsolatos peres eljárások jellemzően az ötféle jogi követelés egyikével foglalkoznak:

  • alkotmányjog (az alkotmányos jogok állam általi megsértésére összpontosítva),
  • közigazgatási jog (a közigazgatási döntéshozatal folyamatának vitatása),
  • magánjog (vállalatok vagy más szervezetek jogi megtámadása például gondatlanság miatt)
  • fogyasztóvédelem (vállalatok megtámadása az éghajlati hatásokkal kapcsolatos információk hamis bemutatása miatt)
  • emberi jogok (az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések elmulasztása miatt sérülnek az emberi jogok)

Az egyre növekvő számú klímaperek jellemzően emberi jogi alapon zajlanak: állampolgárok, vagy állampolgárok egy csoportja saját jogait érzi veszélyeztetve vagy korlátozva a klímaválság hatásai miatt.[1] A világon 2015 óta megduplázódott a klímaparek száma.[2] Az egyre nagyobb ügyszám pedig a nemzetközi jog fejlődéséhez is hozzájárulhat a témakörben, valamint a sikeres és sikertelen perek egyaránt hatással lehetnek a nemzeti jogalkotásra is.[1]

Több országban, köztük Magyarországon is zajlott vagy zajlik olyan projekt, amelynek célja a klímával kapcsolatos jogok kutatása annak érdekében, hogy lehetővé váljon a sikeres jogi fellépés.[3]

A nemzeti és nemzetközi klímajog megszületése egyszerűbbé és egységesebbé teheti a bírósági gyakorlatot, kijelölheti a a felelősségrevonhatóság határait és lehetőségeit. A nemzetközi jogban messze nem példátlan az új fogalmak keletkezése és bevezetése. A legismertebb példa a népirtás és az emberiesség ellenes bűncselekmények fogalmának létrehozása a II. világháború után.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Így lehetne (egyszer) sikeresen perelni a magyar államot klímaügyben | Másfélfok (magyar nyelven), 2023. január 10. (Hozzáférés: 2023. október 11.)
  2. Biztos, hogy kevés, amit teszünk a klímaválság ellen – konferencia a klímajogról (magyar nyelven). Greenfo. (Hozzáférés: 2023. október 11.)
  3. DACE projekt | Környezeti Management és Jog Egyesület (hu-HU nyelven). (Hozzáférés: 2023. október 11.)

Források[szerkesztés]