Kesztyűsbox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Túlnyomásos kesztyűsbox. Balra látható a gáztisztító rendszer egyik porszűrője és egy gázérzékelő (oxigén), jobbra látható egy kisebb és egy nagyobb zsilipkamra. A zsilip belsejében egy áttolható tálca segíti az anyagmozgatást.

Egy kesztyűs box egy zárt tartály, amit arra terveztek, hogy más atmoszférában lévő tárgyakat kezeljenek benne. Az átlátszó oldalon egy vagy több pár kesztyű van felszerelve, amin keresztül a kezelő benyúlhat az egyébként elzárt térbe, anélkül, hogy a tárgy vagy a kezelő szennyeződne egymástól.

Atmoszféra[szerkesztés]

A box atmoszférája az alkalmazástól függően lehet tisztított levegő, vagy valamilyen inert gáz, leggyakrabban nitrogén vagy argon, ritkán neon. Korszerű boxokban a szennyező anyagok koncentrációja szennyezőfajtánként 1 (térfogat) ppm alatt tartható.

A gáztér nyomása néhány mbarral magasabb, mint a környező levegőé, ha a gáztér tisztán tartása a kritérium. Ez nehezíti szennyező gázok a mikroszkopikus réseken történő bejutását. Míg veszélyes anyagok kezelésére készített boxokon néhány millibarral alacsonyabb.

A gázteret egy komplex rendszer tartja tisztán. A rendszert mindig a konkrét alkalmazás szerinti szűrőkkel látják el. Leggyakrabban eltávolítandó alkotók: por, szerves oldószerek, víz, oxigén. A szűrő rendszer gyakran tartalmaz valamilyen felületi adszorbens anyagot, pl. zeolitot.

A szűrőrendszer rendszeres tisztításra, karbantartásra szorul. A gázmegkötő szűrőket regenerálni kell, ez vákuumban, vagy ún. regenerálógázban (Ar/10% H2, N2/ H2) való izzítást jelent.

A gáztér tisztaságát fenntartandó anyagot ki- és bejuttatni kizárólag zsilipeken keresztül lehet.

Kesztyűk[szerkesztés]

A kesztyűk anyaga szintén alkalmazásfüggő. Ha a gáztér tisztasága az elsődleges kritérium akkor butil-gumi kesztyűt használnak. Ha radioaktív anyagokkal dolgoznak, akkor ólommal töltött gumi a preferált anyag. Különböző vegyi anyagok esetén a vegyi anyagnak ellenálló összetételű kesztyűket alkalmaznak, pl. Viton, Neoprén.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Gyártói oldalak: