Kerner László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kerner László
Kerner László a Magyar motorcross bajnokság ácsi versenyén 2012-ben
Kerner László a Magyar motorcross bajnokság ácsi versenyén 2012-ben
Életrajzi adatai
Teljes neve Kerner László
Beceneve Lac
Született 1983. szeptember 22. (34 éves)
Zirc
Nemzetisége magyar magyar
Pályafutása
Kategória Mx1 élsport
Aktív évei 18
Csapata XTM-Racing Team Keszthely
Rajtszáma Ob: 20 - Eb: 48;131
Korábbi csapatai Real Honda Győr, Mx-Planet Budapest
Győzelmek Magyar Köztársaság Kupa 2007
Dobogós helyezések Magyar Bajnokság ezüstérem 2007, Magyar Csapatbajnokság bronzérem 2009, Magyar Bajnokság bronzérem 2012
2012 VB-helyezés
Kerner László weboldala

Ifj. Kerner László (Zirc, 1983. szeptember 22. –) magyar motorversenyző, hosszú évekig meghatározó szereplője a Magyar Motocross Bajnokságnak.[1] Magyar Köztársaság Kupa győztes, Magyar Bajnoki ezüstérmes, kétszeres Magyar Válogatott kerettag, testnevelő tanár.

Pályája[szerkesztés]

Édesapját gyerekkora óta érdekelte a technikai sport. Amire neki nem volt lehetősége fiatalon, azt fiaiban próbálta megvalósítani. Előbb nagyobbik fiát kezdte menedzselni, majd később, 1994-ben a kisebbik fiú is kért egy motort, amit azzal a feltétellel kapott meg, hogy az iskolában jó eredményre törekszik. A korai években a testvére mellett rendre csak a második vonal jutott neki. Függetlenül ettől hamarosan bajnoki versenyeken indították szülei, igaz komoly elvárások elé nem állították. Gyakorlatlansága hamar kiütközött, rendre az utolsók közt szerepelt.

1996-tól már a mesteredző, id. Németh Kornél segítette fejlődését, valamint hasznos dolgokat sajátíthatott el fiától, ifj. Német Kornéltól is, akivel szoros barátság alakult ki köztük az évek során. Az akkori másodosztályban az utolsók közül elkezdett a dobogós helyezések felé közelíteni, de a bajnokság megnyeréséről sorra lemaradt. 1996-ban másodikként végzett a super-cross bajnoki sorozatban is. Testvére visszavonulása után a komolyabb elvárások már őt illették. 1999-ben a 125, 2002-ben pedig a 250 köbcentis géposztályban (2T)is a második helyen zárta a bajnokságot, mindössze néhány pont lemaradással. Ezzel az eredménnyel került fel a profik közé az első osztályba.[2]

A motocross szakág mellett a Freestyle Motocross Show (FMx) rendezvényein is kipróbálta magát. Rendszeresen kapott meghívást a Népstadionban és a Budapest Arénában rendezett eseményekre. A számos akrobatikus mutatvány mellett a híres Back flip, azaz a hátra szaltó nevű gyakorlatot Magyarországon elsőként hajtotta végre sikeresen 250 köbcentis motorral 2004-ben, az erre a célra kialakított faforgács, majd szivacs gödörben.[3] Több mint 10 évig nem sikerült Magyar motorkerékpárosnak ezt a gyakorlatot végrehajtani és továbblépni vele.

Élsportolóként eleinte számos sérülés és műtét nehezítette pályafutását, és csak egy-egy dobogós helyezést sikerült elérnie a kupasorozatban. Áttörő sikert a 2007-es év hozott számára, amikor megnyerte a Magyar Köztársaság Kupa Mx1-eskategóriáját, valamint a Magyar Bajnokságban ezüstérmes lett ugyan itt, a királykategóriában. Ez volt az első év, amikor szponzorált versenyző lett a Honda Magyarország csapatában, és ebben az évben kapott helyet a magyar válogatottban is.

A 2008-as bajnokságban már egész korán a bronzérmes, majd ezüstérmes helyen versenyzett, karnyújtásnyira volt ismét egy bajnoki címtől, azonban a sorozat utolsó versenyein minden visszájára fordult. Az addig stabilnak tűnő harmadik pozícióról nem előre lépett, hanem visszaesett a 4. helyre. 2008-ban ismét Magyar Válogatott kerettagnak választották. A Borka János - Déczi Balázs - Kerner László alkotta hármas, a magyar csapatok közül az eddigi legjobb eredményét érte el -a Csapat Európa Bajnokságok tekintetében- a 11. hellyel a bulgáriai Sevlievo városában a közel 30 résztvevő nemzet közül.

A 2009-es Csapatbajnokságban a Honda Magyarország Team alakulatával a 3. helyen végeztek.[4]

A 2010-2011-es években sérülések nehezítették versenyzését, amik csak megerősítették abban, hogy újra iskolai tanulmányaira fordítson nagyobb hangsúlyt. Hosszú évek után a moto-cross 2011-re már csak a második helyen kezdett el szerepelni az életében.

2012 őszén jelenti be hivatalosan is a visszavonulását, ám ez az év újra sikerrel zárult számára, hisz a Magyar Bajnokság Mx1-es kategóriájának bronzérmese lett[5] privát versenyzőként!

18 év után ért véget pályafutása, amely minden fiatal versenyző előtt jó példával járhat elő, hisz saját elmondása szerint: "kellő elszántsággal és hozzáállással egy kezdő, lassú kissrácból is lehet egyszer kiváló és eredményes élsportoló"[6]

Visszavonulása után továbbra is a sport maradt a fő irány, mivel felvételt nyert a Nyugat Magyarországi Egyetem testnevelő-edző szakára 2013-ban, így edzői pályafutását is elindítja Kerner Motocross Iskola #20 néven.[7]

2014 tavaszára egyetemi tanulmányai mellett UL kategóriás repülőgépekhez szerez sportpilóta jogosítást.[8]

2016-ban szerez tanár diplomát, majd megkezdi pedagógus életpályáját testnevelő, gyógy-testnevelőként, mellette Mester-tanár tanulmányokba kezd. Marcelloni vita 2016. július 27., 23:32 (CEST)

Források[szerkesztés]