Kenny (Ausztráliai fővárosi terület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenny
Közigazgatás
Ország  Ausztrália
Jogállás város
Irányítószám 2911
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Időzóna AEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Kenny (Ausztrália)
Kenny
Kenny
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 12′ 47″, k. h. 149° 09′ 18″Koordináták: d. sz. 35° 12′ 47″, k. h. 149° 09′ 18″
A város leendő területe, amely még 2009-ben csak egy zöld mező volt, előtérben a Federal Highwayjel

Kenny a főváros, Canberra egyik elővárosa Gungahlin kerületben. A város Elizabeth Kenny-ről kapta nevét, aki jelentős újításokat eszközölt a fizioterápiás kezelések terén, amellyel e terület úttörőjévé vált. A legközelebbi külvárosok Kennyhez: Watson, Mitchell, Harrison, Throsby. A külvárost a Federal Highway és a Horse Park Drive határolja. A külváros mindössze 4 kilométerre fekszik Gungahlin városközponttól, és csak 8 kilométerre van Canberra. A külváros további területét már feltérképezték, de még nem alakult ki.

Földrajza[szerkesztés]

A területen folyik keresztül a Mitchell felől érkező Sullivans-patak. A patak Canberra egyik kisebb vízfolyása, melynek vízgyűjtőterülete mindössze 52 négyzetkilométer. A patak az Ausztrál Nemzeti Egyetem területén is keresztülfolyik, majd a Lake Burley Griffin tóba ömlik.

A patak medre a terület legmélyebb pontja, ami 582 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik. A vidék magasabb részei főleg keleten vannak, ahonnan több vízfolyás vezeti el a lehulló csapadékvizet nyugat, illetve dél felé. A város területe inkább síkvidéki jellegű. Kenny egyes részeit vidéki birtokok foglalják el, mint például a Bendoura és a Canberra Park. Canberra Parkot William Ginn alapította, aki korábban George Campbell számára is dolgozott, Duntroonban és a Bundell's Cottage-ban élt 1859-től.[1] A területen főleg a Canberra-képződmény homokkősziklái találhatóak, amelyek a szilur földtörténeti korból származnak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kenny, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

(angolul)

  1. 3 February 1953, Miss Gertrude Ginn, The Canberra Times