Kateri Tekakwitha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kateri Tekakwitha
CatherinaeTekakwithaVirginis1690.jpg
Születése
1656
Montgomery megye
Halála
1680. április 17. (23-24 évesen)
Kahnawake
Tisztelete
Ünnepnapja április 17.
A Wikimédia Commons tartalmaz Kateri Tekakwitha témájú médiaállományokat.

Szent Kateri Tekakwitha ([ˈɡaderi deɡaˈɡwita]), születéskor kapta a Tekakwitha nevet, megkeresztelkedéskor a Katalint.[1][2]  Nem hivatalosan a mohawk-ok liliomjaként is ismert. (1656 – 1680. április 17.), Római Katolikus szent, Algonquin–Mohawk törzsből. Ossernenon, Mohawk faluban született, a Mohawk Folyó déli oldalán. Elkapta a himlő a járvány, a családja meghalt, az arca sebhelyes lett. Áttért a Római Katolikus hitre tizenkilenc évesen, ekkor vette fel a Katalin nevet, Sziénai Szent Katalin tiszteletére. Nem akart férjhez menni, elhagyta faluját, és élete hátralévő 5 évét a Jezsuita missziós faluban, Kahnawake-ban töltötte, Montréaltól délre, Új Franciaország-ban, a mostani Kanadában.

Tekakwitha szüzességi fogadalmat tett. 24 évesen halt meg, a szemtanúk azt mondták, hogy egy perccel később a hegek eltűntek és az arca ragyogóan, gyönyörű lett. Ismert a tisztaság erényéről, testének romlatlan állapotban való megmaradásáról. Ő a negyedik indián, akit tisztelnek a Római Katolikus Egyházban, és az első akit szentté avattak.[3]

Szent II. János Pál pápa pápasága alatt avatták boldoggá 1980-ban. XVI. Benedek pápa a Szent Péter-Bazilikában október 21-én 2012-ben avatta szentté.[4][5] Különböző csodák, természetfeletti események tulajdoníthatók közbenjárásának.

Gyerekkora és tanulmányai[szerkesztés]

A Tekakwitha ,az a név, amit gyermekként adtak neki a Mohawkok. Azt jelenti, hogy "Ő, aki összeütközik dolgokkal."[6] 1656 körül született a Mohawk Ossernenon faluban, a mai Auriesville, New York-tól nyugatra. (Azt a tizenkilencedik századi hagyományt, hogy Auriesville Ossernenon helyén jött létre már  Dean R. Snow, és más New York-i, bennszülött amerikai történelemmel foglalkozó szakemberek régészeti leletekre támaszkodva cáfolták.[7])

Kenneronkwa, Mohikán főnök, és Tagaskouita, egy Algonquin nő lánya, akit egy rajtaütés során Mohawk harcosok hurcoltak el, és később asszimilálódott a törzsbe.[8]  Tagaskouita Római Katolikusnak keresztelték, illetve franciára tanították a Trois-Rivières-i misszionáriusok. Tagaskouita végül összeházasodott Kenneronkwa-val.[9] Tekakwitha volt az első két gyermekük közül. Egy fiuk született még.

Felfordulás és betörések[szerkesztés]

Családja[szerkesztés]

Kateri Tekakwitha szobra

Vezeklése[szerkesztés]

Halála és emlékezete[szerkesztés]

Kateri Tekakwitha szobra, Assisi Szent Ferenc bazilika, Santa Fe, Új-Mexikó.

Vallásos tisztelete[szerkesztés]

Kateri Tekakwitha szobra, Sainte-Anne-de-Beaupré bazilika, Quebec City közelében.

Halála után nem sokkal, elkezdték tisztelni, mint nem hivatalos védőszentje Montrealnak, és Amerika őslakos népeinek. Ötven évvel a halála után, egy bennszülött amerikai apácák zárdája alapult Mexikóban. Ők imádkoztak közbenjárásáért, és szentté avatásáért.

Szobrot állítottak Tekakwitha-nak a Quebec-i Sainte-Anne-de-Beaupré bazilika előtt. Egy másik pedig Santa Fe, Új-Mexikóban az Assisi Szent Ferenc bazilikában.

Csodák[szerkesztés]

Szent Kateri Tekakwitha szobra, a Szent John Neumann templomban, Sunbury, Ohio

Joseph Kellogg egy protestáns gyermek volt akit a bennszülöttek elfogtak a 18. században, s végül visszatért otthonába. Tizenkét hónappal később, elkapta a himlő. A Jezsuiták ápolták, de állapota nem javult. Voltak ereklyéik Tekakwitha sírjából, de nem akarták használni egy nem katolikuson. Egy Jezsuita azt mondta Kelloggnak, hogy ha katolizál, a segítség el fog jönni számára. Joseph megtette. A Jezsuita adott neki egy darabka korhadt fát Kateri koporsójából, ami azt mondta, hogy meg fogja őt gyógyítani. A történész Allan Greer erre hivatkozva állítja, hogy Tekakwitha ismert volt a 18-század Új Franciaországban, és már közbenjáróként tekintettek rá.

Mivel az emberek hittek a gyógyító erejében, néhányan gyűjtöttek földet a sírjától, és zsákokban elhordták, mint ereklye. Egy nő azt mondta, hogy Tekakwitha mentette meg a tüdőgyulladástól a férjét, ő adott egy medál, a férjének, aki meggyógyult a betegségből.

Kulturális hatások[szerkesztés]

Emellett, Tekakwitha már szerepelt a késő 20. századi regényekben, és legalább egy 21 századiban, amelyek a vallás szerepével foglalkoztak az új világ gyarmatosításában.

Diane Glancy író (aki Cseroki származású) volt az első bennszülött amerikai író, akinek Tekakwitha-ra helyezte a fő hangsúly a történelmi regényében, a "The Reason for Crows"-ban.[10]

Öröksége[szerkesztés]

Boldog Kateri vallásos medál.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Pierre Cholenec, S.J.. The Life of Catherine Tekakwitha, First Iroquois Virgin (1696). Hozzáférés ideje: 2012. február 18.  Archiválva 2011. július 25-i dátummal a Wayback Machine-ben
 2. Claude Chauchetiere, S.J.: The Life of the Good Catherine Tekakwitha, said now Saint Catherine Tekakwitha, 1695. [2011. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 18.)
 3. Saint Juan Diego and two other Oaxacan Indians were first accorded the honor of veneration.
 4. Pope Canonizes 7 Saints, Including 2 With New York Ties, The New York Times, 22 October 2012.
 5. EWTN Televised Broadcast: "Public Consistory for the Creation of New Cardinals", Rome, February 18, 2012.
 6. Tekakwitha Newsletter. Katerishrine.com, 2012. október 21. [2017. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 23.)
 7. "Introduction", In Mohawk Country: Early Narratives about a Native People], ed.
 8. Juliette Lavergne, La Vie gracieuse de Catherine Tekakwitha, Editions A.C.F., Montreal, 1934, pp. 13–43
 9. Greer, Allan. Mohawk Saint: Catherine Tekakwitha and the Jesuits. Oxford University Press, 3–205. o. (2005) 
 10. The Reason for Crows. Sunypress.edu. (Hozzáférés: 2017. január 23.)

Tovább olvasnivaló[szerkesztés]

 • Beauchamp, W. M. "Mohawk Megjegyzi, a" Journal of American Folk-Lore, vol. 8, Boston, 1895, pp. 217–221. Is, "Irokéz Asszonyok, a" Journal of American Folk-Lore, vol. 13, Boston, 1900, pp. 81–91.
 • Béchard, Henri S. J. Az Eredeti Caughnawaga Indiánok. Montreal: Nemzetközi Kiadó, Budapest, 1976.
 • Béchard, Henri S. J. "Tekakwitha". Szótár a Kanadai Életrajz (Toronto: University of Toronto Press, 1966), vol. 1.
 • Cholonec. Pierre. "Kateri Tekakwitha: Az Irokéz Szent". (Merchantville, NJ: az Evolúció Kiadó, 2012) ISBN 978-1935228097.
 • Cohen, Leonard. "Gyönyörű Vesztesek", Megjelent 1966 által McClelland Stewart.
 • Fenton, William, Elisabeth Tooker. "Mohawk," Kézikönyv az Észak-Amerikai Indiánok, Hangerő 15: Északkeleti, szerkesztette Bruce G. Ravaszt. Washington DC: Smithsonian intézet, 1978.
 • Greer, Allan. Mohawk Szent: Catherine Tekakwitha, a Jezsuiták. Oxford: Oxford University Press, 2005
 • Hewitt, J. N. B. "A Iroquoian Fogalom, a Lélek, a" Journal of American Folk-Lore, vol. 8, Boston, 1895, pp. 107–116.
 • Lecompte, Edward, S. J. Dicsőség az a mohawk-ok: az Élet, A Tiszteletre méltó Catherine Tekakwitha, fordította Firenze Ralston Werum, FRSA. Milwaukee: Bruce Publishing Co., 1944-ben.
 • Litkowski, Mary Pelagia, O. P. Kateri Tekakwitha: Örömteli Szerető. Battle Creek, Michigan: A Növekedés Korlátlan Inc., 1989.
 • O Connell, Victor. Eaglechild Kanata Kiadványok, Hamilton, Ontario-2016-Ig
 • Sargent, Daniel. Catherine Tekakwitha. New York, Toronto: Longmans, Green and Co., 1936.
 • Cipész, Nancy. "Kateri Tekakwitha van Kanyargós Ösvény az Üdvözüléshez," Nancy Cipész, ed. Tárgyalók Változás: Történelmi Perspektívák a Bennszülött Amerikai Nők (New York: Routledge, 1995), p. 49-71.
 • Steckley, John. Túl a Év: Öt Bennszülött Nők Történeteit, Kanadai Tudósok Nyomja meg 1999 ISBN 978-1551301501
 • Weiser, Francis X., S. J. Kateri Tekakwitha. Caughnawaga, Kanada: Kateri Központ, 1972.

További informácoók[szerkesztés]