Kategóriavita:Kapisztrán szerzetesek

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Data Destroyer 17 évvel ezelőtt a(z) Kapisztrán szerzetesek? témában

Kapisztrán szerzetesek?[szerkesztés]

Tudtommal ilyen szerzetesek, illetve kapiszránus szerzetesrend nem létezik. Kapisztrán Szent János ferences szerzetes volt, és nem alapított új szerzetes közösséget.

Ennek a kategóriának a megalkotásában valószínű az vezetett konfúzióhoz, hogy Magyarországon az egyik ferences rendtartományt "kapisztárnus" rendtartománynak nevezik, mivel a három magyar ferences rendtartomány közül az egyiket Kapisztrán Szent János védnöksége alá helyezték, azaz őróla nevezték el.

Előfordulhat ugyan, hogy belterjes ferences körökben beszélnek "kapisztránusokról", mintahogy az is előfordulhat, hogy "mariánusokról", illetve "stefanitákról" beszélnek, annak fügvényében, hogy a Szűz Máriáról, vagy a Szent Istvánról nevezett (erdélyi) rendtartománnyal kapcsolatos dologról, illetve személy(ek)ről van-e szó. Ettől függetlenül, az említett szerzetesek mind ferencesek, azaz a ferences rend (rövidítése OFM - Ordum Fratrorum Minorum) tagjai.

Tehát: helytelen "kapisztrán szerzetesekről" beszélni, mert az ebben a kategóriában említett szerzetesek mind a ferences rend tagjai, tehát elsősorban ferencesek, és csak sokadsorban egy bizonyos rendtartomány tagjai, azaz ferences szerzetesek a Kapisztrán Szent János ferences rendtartományból, és nem kapisztrán szerzetesek.

Javaslom ezt a Kategóriát törölni, és esetleg egy új, "ferences szerzetesek" kategóriát létrehozni, és az említett szerzeteseket, akiket a "kapisztrán szerzetesek" kategória alatt felsoroltak, a ferences szerzetesek" alatt említeni.

Előtte azonban talán érdemes lenne egy cikket létrehozni a ferences rendről. Ha nem tévedek, Magyarországon a ferencesek alkotják a legszámosabb szerzetes közösséget, majd őket követik a jezsuiták, a bencések, a piaristák, pálosok, stb, de olyan nincs, hogy "kapisztrán szerzetesek" - tudtommal. --Vedran.b 2006. június 4., 01:30 (CEST)Válasz

Bennem valahogy mindig az volt, hogy a kapisztrán szerzetesek önálló rendet alkotnak. Eszerint tévedtem :). Akkor hát soroljuk be a kapisztránokat egyszerűen a ferencesek közé? Data Destroyer 2006. június 4., 01:35 (CEST)Válasz