Kategóriavita:Jogi listák

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

E kategória címe és tartalma nem világos; változtassuk vagy szüntessük meg?[szerkesztés]

Ezt a kategóriát 2007-ben hozták létre; ehhez képest az előbb írtam be csupán a negyedik (!) szócikket, amelyik ide tartozik.

Kell-e ez a lista egyáltalán?

Kérdéses ugyanis, hogy mit keres itt az LMBTQ lista illetve a betiltott filmek listája?!

Kérdéses ugyanis, hogy mi tekinthető "jogi tárgyú" listának egy lexikonban?

Elvileg két válasz lehetséges:

  1. Minden lista, amely egyéb kritériumok mellett valamely jogi kritérium alapján gyűjti össze a lista tételeit (pl. betiltott filmek listája - anélkül, hogy számítana, ki mikor mit tiltott be) vagy
  2. Szűkebb értelmezésben: Csak olyan listák, amelyek valamennyi tétele kifejezetten valamely konkrét jogi téma tanulmányozásában segíti az olvasót. (pl. az 1978. évi V. törvény szerkezete).

Ha az első opció a válasz, akkor könnyen parttalanná válhat ez a kategória (ha egyáltalán bárkinek eszébe jutna ide kategorizálni cikkeket). Ugyanakkor számos témának van jogi szabályozása is - ezt a hétköznapi nyelv jogi háttérnek' nevezi, a fagylaltok minőségi követeleményeitől a Világörökség jogi szabályozásáig.

Ha a második opció a válasz (amit támogatok), akkor ez a kategória valóban hasznos lehet, mert megmutatja, mely jogi témában találhat az olvasó egy-egy listát. Olyan listát, amelynél a jog nem "háttérben", hanem "előtérben" van.

Várom az észrevételeiteket, amelyeket előre is köszönök. -- Linkoman vita 2022. június 30., 11:42 (CEST)Válasz