Katamari

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katamari
MűfajHarmadik személyű puzzle-akció
FejlesztőBandai Namco Studios
KiadóBandai Namco Entertainment
TervezőTakahasi Keita
PlatformokPlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Nintendo DSi, Nintendo Switch, Microsoft Windows, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X/S, iOS, Android, Windows Phone
Első játékKatamari Damacy
Legutóbbi játékWe Love Katamari Reroll+ Royal Reverie

A Katamari egy japán videójáték-sorozat, amelyet Takahasi Keita hozott létre, és a Namco (és később a Bandai Namco Entertainment) fejlesztette és adta ki. A sorozat a játékosok kezébe helyezi „A Herceg" nevű fiatal karaktert (más néven „Pörgős Herceg" vagy „Minden Kozmosz Hercege"), aki segít apjának, a Minden Kozmosz Királyának a csillagok és bolygók újjáteremtésében. A katamarinak nevezett golyó tárgyak felgurítására képes. A sorozat első játéka a Katamari Damacy volt a PlayStation 2-re, amely kultikus klasszikussá vált, és számos folytatáshoz és spin-offhoz vezetett.

Koncepció[szerkesztés]

Takahashi Keitát, a sorozat készítőjét eredetileg nem érdekelte a kódolás. A Musashino Művészeti Egyetem hallgatójaként „vidáman bizarr” szobrokat készített. Röviddel a művészeti iskola elvégzése után Takahasit a Namco cég alkalmazta tervezőként, ahol megengedték neki, hogy szokatlan játékokat fejlesszen. Olyan játékot akart létrehozni, ahol a játékosok olyasmit tehetnek, amit csak egy játékban lehet.

A Katamari Damacy (kb. lélek-rög) játék alapötlete egyszerű, bár szokatlan: a játékos egy földönkívüli herceg szerepében tevékenykedik, akit a kozmosz királya küldött a Földre, hogy minden létezőből golyókat gyűjtsön – golyókat, amelyek, ha elég nagyok, új csillagokká válnak, és újra benépesítik a kozmoszt.

Játékmenet és beállítás[szerkesztés]

Idővonal
2004Katamari Damacy
2005We Love Katamari
2006
2007Katamari Damacy Mobile
Beautiful Katamari
2008Rolling With Katamari
I Love Katamari
2009Korogashi Puzzle Katamari Damacy
Katamari Forever
2010
2011Katamari Amore
Touch My Katamari
2012
2013
2014
2015
2016Tap My Katamari
2017Amazing Katamari Damacy
2018Katamari Damacy Reroll (NS és PC)
2019
2020Katamari Damacy Reroll (PS4 és XBS)
2021
2022
2023We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie

A legtöbb Katamari játékban a játékosok jellemzően a játékos karakterét, A Herceget irányítják, mivel apja, a Minden Kozmosz Királya különféle feladatok elvégzésére utasítja őt.

A Katamari Damacyban a Herceg feladata a Király által elpusztított csillagok és csillagképek újjáépítése. Ehhez a játékosnak annyi tárgyat kell felgurítania a katamarinak nevezett golyóval, hogy abból csillag, csillagkép vagy csillagpor készülhessen. A katamari felguríthat bizonyos tárgyakat, attól függően, hogy a katamari a tárgyakhoz képest milyen mérettel rendelkezik.

A játékosok általában két analóg kar segítségével irányítják a katamarit; a játékosok a két analóg kart ugyanabba az irányba tolva tudnak menni. A katamarit úgy tudják elfordítani, hogy csak egy kart nyomnak a kívánt irányba, vagy a karokat ellentétes irányba tolják, hogy ezt gyorsabban tegyék (ezt gyakran „ tankirányítás”-nak nevezik). A játékosok 180 fokos fordulatot is végezhetnek, aminek következtében a Herceg átugrik a Katamari másik oldalára, ez általában a két analóg kar lenyomásával történik. A játékosok a katamarit nagy sebességgel guríthatják, általában a két bot ellentétes irányú gyors előre-hátra mozgatásával. A játékosok azt is előidézhetik, hogy a Herceg ugráljon, és jobban megnézze a világot az L1 megnyomásával. A Katamari Forever-ben a játékosok megkapják a "Prince Hop" nevű képességet, amivel képesek ugrani a katamarival együtt.

Az egyes szintek előtt a Király gyakran értelmetlen hangoskodást folytat a Herceggel, és önmagára többes számban hivatkozik. A „Csillag készítése" pályákon a játékosok egy meghatározott méretet kapnak, amelyet el kell érni az idő lejárata előtt. Ahogy a játékos felgurítja az objektumokat a katamari segítségével, az nagyobb lesz, amint azt a HUD-ján lévő méretgrafikon mutatja. A játék korai szintjein a játékosok a Herceg méretéhez hasonló katamarit kapnak, amely lehetővé teszi, hogy csak kis tárgyakat, például gombostűket és hangyákat tekerjen fel. A későbbi szintek lehetővé teszik, hogy a katamari sokkal nagyobbra nőjön, egészen addig a pontig, hogy felgurítson épületeket és felhőket. Tehát ahogy a katamari nagyobb lesz, a katamari képes nagyobb tárgyakat felvenni. Élő és élettelen lények néha megtámadhatják a katamarit, ha az kisebb náluk; amint a katamarik elér egy bizonyos méretet, a lény elfuthat a nagy katamari elől, amely már fel tudja venni őket. Ha a katamari alig tud felvenni egy lényt, a játékos képes kipörgetni azt; ha a lény nem lesz felgurítva időben, a lény elszalad és megszökik. Ha a játékost megtámadják, a falba ütközik vagy nagy tárgyaknak megy neki, a katamari tárgyakat veszít el. Ha a játékosok feltekernek egy hosszú, karcsú tárgyat, például egy ceruzát, a tárgy kiáll a katamariból, és a katamari néha kínosan felpattan, több tárgy felgurításával egy elmúlik. A Katamari Forever-ben a játékosok felguríthatják „a Király szíve"-t vagy „a Király törött szíve"-t , amely segítségével a közelben lévő összes felgurítható tárgy felszívódik a katamariba. (a törött szív csak a közeli tárgyakat szívja fel, a sima több másodpercig hat)

Amint a játékosok elérnek egy bizonyos méretű mérföldkövet, a Király megjelenik a képernyő közepén, és beszél a játékosokhoz. Egyes szinteken ez megelőz egy jelenetet, amely figyelmezteti a játékosokat, hogy új terület nyílt meg. Ha a játékosok nem érik el a cél méretet az időhatáron belül, a Király leszidja és megbünteti őket. Ha a játékosok el tudják érni a szükséges méretet az időkorlát lejárta előtt, folytathatják a katamari méretének növelését. A pálya végén a játékosok a katamari mérete, valamint a minimum méret eléréséhez szükséges idő alapján lesznek értékelve; ha csak alig lépték túl a szükséges méretet, a Király kritizálja a játékost, és azt mondja, hogy csinálják jobban; ha sikerül elég jelentős különbséggel túlszárnyalniuk a célt, a Király megdicséri a játékost. Ha a játékosok először teljesítik a pályát, a Király automatikusan csillaggá alakítja a katamarit; ha nem, akkor megkérdezi, hogy csillagot vagy csillagport készítsen belőle. Ezenkívül, ha elég gyorsan elérik a méretet, feloldódik egy hullócsillag. Néhány játékban néhány pályát kiegészítő jutalomként a játékosok időkorlát nélkül játszhatnak egy bizonyos szintet.

Nem minden szint követi ezt a formátumot; például egyesek nem rendelkeznek időkorláttal, és ehelyett egy bizonyos feladat elvégzését követelik meg a játékosoktól, például készítsenek egy bizonyos méretű hógolyót, és helyezzék ezt fel egy hóemberre. Egyes szintek megkövetelik a játékosoktól, hogy felvegyenek egy adott tárgyat, például a „tehénmedve" szinteken, ahol a játékosok feladata az adott állatok közül is a legnagyobb felgurítása. Minden szint egy pályaválasztó képernyőn jelenik meg, egy pálya a befejezés után többször is visszajátszható. Mindegyik pályán jellemzően két konkrét tárgy is található: a Herceg sok unokatestvérének egyike, akik megszerzés után a játéktól függően egyjátékos, vagy akár többjátékos módban is használhatók. A másik egy "Királyi ajándék", amelyekkel megszerzésük után fel lehet öltöztetni a Herceget vagy a valamelyik unokatestvért. A játékok lejegyeznek minden felgurított tárgyat, és a játékosok megtekinthetik azokat egy menüben, amely kategóriákra osztva megmutatja a tárgyakat, illetve százalékot is mutat, hogy a kategóriában lévő dolgok hány százaléka lett már felgurítva. Két játékos együtt játszhat kooperatívan vagy versenyszerűen; a kooperatív módban a játékosok feladata, hogy megosszák a katamari irányítását, az egyik játékos pedig irányítsa a katamari irányításának egyik felét, míg egy másik játékos a másikat az egyjátékos módhoz hasonló pályákban. A kompetitív mód két játékost állít egymás ellen, miközben arénaszerű környezetben versenyeznek a legnagyobb méretű Katamari megszerzéséért; ha az egyik elég nagyra nő, akkor feltekerheti a másik játékos katamariját. Mindkét mód időkorláttal rendelkezik.

Videójátékok[szerkesztés]

Játék Platform Megjelenés Metacritic GameRankings
Katamari Damacy PlayStation 2 2004. március 18. 86/100 85.73%
We Love Katamari 2005. július 6. 86/100 86.65%
Me & My Katamari PlayStation Portable 2005. december 22. 75/100 76.31%
Katamari Damacy Mobile Mobiltelefonok 2007. június 1. N/A N/A
Beautiful Katamari Xbox 360 2007. október 16. 73/100 72.72%
Katamari Damacy-kun Mobiltelefonok 2007. november 1. N/A N/A
Rolling with Katamari 2008. november 1. N/A N/A
I Love Katamari iOS, Windows Phone, Android 2008. december 14. 80/100 61.25%
Korogashi Puzzle Katamari Damacy DSiWare 2009. március 25. N/A N/A
Katamari Forever PlayStation 3 2009. július 23. 74/100 77.80%
Oi Katamari Damacy-kun Mobiltelefonok 2009. október 28. N/A N/A
Katamari Amore iOS 2011 szeptember 29. 63/100 61.00%
Katamari Damacy Mobile+ Android 2011. november 17. N/A N/A
Touch My Katamari PlayStation Vita 2011. december 17. 69/100 70.12%
Katamari Damacy Mobile 2 iOS 2012. március 8. N/A N/A
Tap My Katamari iOS, Android 2016. január 4. N/A 50.00%
Amazing Katamari Damacy 2017. december 5. N/A 60.00%
Katamari Damacy Reroll Nintendo Switch, PC 2018. december 7. 87/100 (NS) N/A
PlayStation 4, Xbox One, Stadia (Google) 2020. szeptember 7. N/A N/A
We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series and PC 2023. június 2.

A sorozat első videojátéka a Katamari Damacy volt, amely PlayStation 2-re 2004. március 18-án jelent meg Japánban. A kritikai és kereskedelmi fogadtatásnak köszönhetően a Namco 2005-ben szintén a PlayStation 2-re kiadott egy folytatást We Love Katamari címmel. Szorosan követte elődje stílusát, de új környezeteket mutatott be és némileg továbbfejlesztett fizikával rendelkezett.

2006-ban készült még egy folytatás a PlayStation Portable-re Me & My Katamari címen, amely más forgatókönyvet és más játékmenetet használt. A konzolon a dupla analóg karok hiánya miatt a játékosoknak a D-padot és a „jel gombok"-at kellett használnia fő irányítási módszerként.

2007-ben jelent meg a Katamari első mobil verziója, a Katamari Damacy Mobile . A telefonos játék döntögetős és hagyományos irányítást is használ.

A Beautiful Katamari volt az első nagy Katamari cím, amelyet nem PlayStation konzolra adtak ki, valamint ez volt az első játék a sorozatban, amely támogatta a 720p, 1080i és 1080p televíziós felbontásokat. Bár eredetileg PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra tervezték, az előbbi verziót eltörölték. (Elvileg volt tervben egy Wii-s változat is, de egy klasszikus kontroller hiányában ezt is törölték)

A PlayStation 3 játékosoknak 2009-ig kellett várniuk egy Katamari játékra. A Katamari Forever többnyire korábbi játékok pályáinak összeállítása volt, új történettel és néhány új pályával.

A Katamari Damacy Reroll a Katamari Damacy remake-je Nintendo Switch-re és PC-re 2018. december 7-én, PlayStation 4-re és Xbox One-ra pedig 2020. november 20-án jelent meg.

A We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie a We Love Katamari remake-je Nintendo Switch-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series-re és PC-re, 2023. június 2-án jelent meg.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Katamari című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]