Katalán pásztorkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katalán pásztorkutya (Perro de Pastor Catalan)
Fajtagazda országSpanyolország
Osztályozás
CsoportI. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
Szekció1. Juhászkutyák
FajtaKatalán pásztorkutya FCI 87
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardFCI
Kiadás éve1982
A Wikimédia Commons tartalmaz Katalán pásztorkutya témájú médiaállományokat.

A katalán pásztorkutya vagy más néven Perro de Pastor Catalan, a katalán pireneusi kutya egyik fajtája. Nevéből adódóan juhok terelésére alkalmazzák. A kutya Katalónia mellett igen elterjedt faj Finnországban, Németországban és Svédországban is.


Története[szerkesztés]

Spanyol (katalán) fajta; főleg a Pireneusokban tenyésztik rövid és hosszú szőrű változatban. Feltűnően szép megjelenésű, gyönyörű szőrzetű, szívós, rendkívül értelmes, élénk, jó temperamentumú pásztorkutya. Hazájában rendkívül megbecsülik, szeretik; pásztorkutyaként, nyájak mellett ma is sok kutya dolgozik.

Fajtaleírás[szerkesztés]

A katalán pásztorkutya marmagassága 45-55 cm, súlya 20-27 kg, persze a kan kutyák súlya több mint a szukáké. Bundája hosszú és lapos, de kissé hullámos is lehet; színe barquillo (vörösesbarna), szürke, fekete vagy ezen színek keveréke. Hátsó lábán kettős farkaskarom található. A fehér szín nem elfogadott. A fajtának van egy rövidszőrű változata is, de napjainkban már igen kevés van belőlük. A fajtát eredetileg terelésre használták, de mára már népszerű házőrzőként, és kitűnő társ is. Vidám jelleme és mozgékonysága teszi alkalmassá a kutyás sportokra, főleg a gyorsasági versenyekre. Mivel eredetileg is a nyáj őrzése volt az egyik feladata, kitűnően alkalmas házőrzésre. Őrző mivolta ellenére viszont igen csendes, nyugodt és kiegyensúlyozott, ezért otthoni társnak is megfelel. A fajta hajlamos a combnyak-deformációra. Átlagos élettartamuk 12-14 év.

Jelleme[szerkesztés]

Kissé konok természetű, a kanok más kanokkal ellenségesek lehetnek. Jól őrzi a házat, területet, a rábízott tárgyakat. Neveléséhez következetesség és empátia szükséges. Idegenekkel igen tartózkodó, még félénknek is tűnhet. Szereti a gyerekeket, más háziállatokkal, pl. macskákkal jól kijön, ha fiatalkorában megfelelően szocializálták. A szeretetet hatalmas odaadással, bájos de sohasem erőszakos hízelgéssel hálálja meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Katalán pásztorkutya témájú médiaállományokat.