Karl Ludwig Hencke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Karl Ludwig Hencke
Karl Ludwig Hencke.png
Született 1793. április 8.
Drezdenko
Elhunyt 1866. szeptember 21. (73 évesen)
Kwidzyn
Állampolgársága német
Foglalkozása csillagász
Kitüntetései Lalande Prize (1847)
Felfedezett kisbolygók: 2
5 Astraea 1845. december 8.
6 Hebe 1847. július 1.

Karl Ludwig Hencke (1793. április 8.1866. szeptember 21.) német amatőr csillagász.[1] Néha együttműködött egy másik neves német csillagásszal, Johann Franz Encke-vel.

Hencke 1793. április 8-án született a lengyelországi Driesenben ( mai nevén: Drezdenko). A Porosz Királyság számára jelentkezett önkéntesnek, a 6. koalíció elleni háborúba, de Lützennél megsebesült. Attól kezdve különféle helyeken szolgált, mint postás, majd végül a posta főnöke is lett. Nyugdíjazása után szülőföldjén élt, ahol a városi bíró szerepét töltötte be.[2]

Két kisbolygót fedezett fel a saját obeszervatóriumából. Csillagtérképeit összehasonlította a távcsövén által látott éggel, és így próbált ismeretlen objektumokat felfedezni. Az első az 5 Astraea volt, ami igen fontos felfedezésnek bizonyult, hiszen a 4 Vesta 1807-es felfedezése óta igen hosszú idő telt el. Azért is volt komoly felfedezés, mert sok csillagász úgy vélte, hogy a már felfedezett 4 kisbolygó az összes, ezért le is álltak továbbiak keresésével. Akárhogyan is, Hencke nem adta fel és tovább keresgélt az 1830-as években. A siker nem is maradt el, felfedezte a ma 6 Hebe néven ismert kisbolygót. Ezenkívül sok energiát ölt a csillagtérképek pontosításába. 1866-ban halt meg Marienwerderben (ma Kwidzyn).

2005 Hencke az ő tiszteletére elnevezett kisbolygó.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karl Ludwig Hencke című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]