Karabük (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karabük
Közigazgatás
Ország Törökország
RégióFekete-tengeri régió
Rangváros
Népesség
Teljes népesség131 989 fő (2018)
Földrajzi adatok
IdőzónaEET, UTC+2
Térkép
é. sz. 41° 12′, k. h. 32° 38′Koordináták: é. sz. 41° 12′, k. h. 32° 38′
Karabük weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Karabük témájú médiaállományokat.

Karabük egy város Törökországban és a Karabüki kerület központja a fekete-tengeri régióban, a Filyos és a Soganli folyók összefolyásánál. A 2009-es népszámláláskor a város lakossága 108 167 fő volt. A kerület területe 760 négyzetkm, tengerszint feletti magassága 354 m. 1930 óta vas- és acélipar i központ.

Nevének eredete[szerkesztés]

A török kara szó jelentése: "fekete", a bük, büki jelentése: "bokor".

Története[szerkesztés]

Karabüki utcakép

Karabük fontos kereskedelmi útvonal mellett, Közép-Anatóliában található. A város történelme a Török Köztársaság korai éveire nyúlik vissza,, amikor egy 13 házból álló kis falu alakult ki itt Öğlebeli és Safranbolu közelében egy kis vasútállomással az Ankara - Zonguldak útvonalon. Az ország iparosításával a város is fejlődésnek indult. 1939-ben a köztársaság területén itt épült fel az egyik első acél gyár. Karabük településsé alakult, 1941-ben a Safranbolu kerülethez tartozott, 1953-ban járási székhely, és 1995-ben tartományi központ lett.

Hadrianapolis[szerkesztés]

Hadrianapolis (most Eskipazar) a 4. században egy ősi város volt a Római Birodalomban, Maradványai Karabüktől mintegy 3 km-re találhatók. Az itt folyó ásatások során szökőkutak, templomok, és római fürdők kerültek napvilágra.

Éghajlat[szerkesztés]

Karabük éghajlata nedves, szubtrópusi éghajlat. Forró és párás a nyár; hideg, nedves a tél.

Ipara[szerkesztés]

Karabük saját nyersanyagforrásai a dolomit és a mészkő, míg a szén és a mangán Zonguldakból, a vasérc Divriği-ből érkezik ide. Ez lehetővé teszi a változatos, mégis alapvető ipart Karabükben, beleértve a kokszoló üzemet, nagyolvasztókat öntödei munkákat. Vannak még vegyi üzemek (kénsav és foszfát). A közelben találhatók a Zonguldak-i szénmezők. Az egyik legnagyobb acélipari gyár, a Kardemir (Karabük Iron and Steel Works) is Karabükben található.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]