Karát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A karát a drágakövek tömegének és az arany tisztaságának mérésére szolgáló mértékegység.

1. A karát a drágakövek tömegének mérésére szolgáló mértékegység. Jele: Kt, angolszász területen ct.
1 Kt = 2×10−4 kg = 200 mg.

A karát elnevezés a szentjánoskenyérfa termésének görög nevéből, a keration szóból ered, aminek magvait az ókorban – azok nagyon hasonló mérete és súlya miatt – precíziós súlymérésre használták.[1] Bonyolította a helyzetet, hogy minden egyes állam „saját” karátegységet használt, és ezek súlya természetesen eltért egymástól. Később a Trójában használatos szemek súlya lett általánosan elfogadott, amelyek 205 mg-nak feleltek meg. Ezt az értéket 1907-ben a metrikus rendszert használó országok 200 mg-ra módosították (metrikus karát), és manapság már ez az érték az egész világon elfogadott és használatos.

2. A karát az aranyötvözet finomsági fokának megjelölésére szolgáló mértékegység. Egy aranyat tartalmazó fémmennyiség karátértéke egy szám, amely azt mutatja, hogy az adott ötvözetben hány huszonnegyed rész arany van. A „tiszta arany” 24 karátos, ami azt jelenti, hogy az adott fém mennyiség huszonnégy huszonnegyede (azaz 100%-a) van aranyból, míg a 18 karátos aranyötvözet aranytartalma tizennyolc-huszonnegyed rész, a 14 karátos aranyötvözet aranytartalma pedig tizennégy-huszonnegyed rész.

Az arany finomságának jelölése gyakran az aranytartalom ezrelékes formában történő fémjelzésével történik: pl. 14 karát esetén ez az 585 szám feltüntetését jelenti, ami az 58,5%-os aranytartalomra utal.

A vásárlók a kereskedelemben a karátszámok alapján tájékozódhatnak:[1]

  1. 24 karát: az ötvözet aranytartalma huszonnégy huszonnegyed rész = 100,0%
  2. 18 karát: az ötvözet aranytartalma tizennyolc huszonnegyed rész = 75,0%
  3. 14 karát: az ötvözet aranytartalma tizennégy huszonnegyed rész = 58,5%
  4. 8 karát: az ötvözet aranytartalma nyolc huszonnegyed rész = 33,3%

(azaz minden egyes karát 4,167%-os arany tartalmat jelent.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ékszer kisokos - Ékszergyár. [2013. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 2.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a karát címszót a Wikiszótárban!