Kantár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Felkantározott hátasló
Fogatolt ló esetében a gyeplő (hajtószár) a zabla karikájára van erősítve
Nagykantár

A kantár a ló irányításához használt lószerszám, melyet a ló fejére helyeznek. Ezzel az eszközzel lehet a hátas és a fogatolt lovat a kantárhoz szerelt zabla és hajtószár segítségével irányítani, visszatartani és fékezni.

Történelme[szerkesztés]

A kantár az altáji török népek ősi lószerszáma, neve a magyarba is ótörök jövevényszóként került. A magyarból vette át a német, a szomszédos szlávság és románság is. Formai tekintetben a magyar csikósok kantára és a baskír kantárok között szembeötlő a hasonlóság.[1]

A kantár részei[szerkesztés]

A kantár részei: tarkószíj, amely a ló feje tetején fekszik, homlokszíj vagy párta, a két pofaszíj, orrszíj vagy orradzó, állszíj vagy álladzó, lehetnek oldal- és homloksallangok; fogatolt lovaknál a szemzők és az ezeket a tarkószíjhoz kötő üstökszíjak. A lovaglókantárokon soha nincsenek szemzők, mert nagyon fontos, hogy a ló jól lásson, különben bizonytalanul vágtázik és könnyen bukik. Fogatolt lovaknál viszont a szemellenzőkkel azt akarják elérni, hogy a lovak semmi olyan dologra ne legyenek figyelmesek, ami nem előttük történik. A ló köztudottan zsákmányállatnak született és a hirtelen a háta mögött, vagy oldalán felbukkanó tárgyaktól ösztönösen megriad.

Kantárok fajtái[szerkesztés]

Angol kantár[szerkesztés]

Az angol kantár a legelterjettebb kantárfajta. Használata általános, kezdő lovak idomítására, edzésekre, ugró és military versenyekre használják.

Hannoveri kantár[szerkesztés]

A hannoveri kantárt a zabla alá csatolják, nem pedig fölé, mint a csikó kantár esetében. Erősebb szájú lovakhoz jól használható kantártípus, de használatával vigyázni kell, nehogy túlzottan szűkre csatolva akadályozza a ló légzését.

Mexikói kantár[szerkesztés]

Kombinált kantár

Nagykantár[szerkesztés]

Csak tapasztalt lovasoknak ajánlható. Díjlovagló versenyekre való, mivel az a célja, hogy a lovas parancsait a legpontosabban közvetítse az állkapocsra gyakorolt határozott nyomás által.

A nagykantár két zablából áll, egy kisebb típusú csikózablából és egy feszítőzablából. A feszítőzablát az állazólánc rögzíti. Minél hosszabb a feszítőzabla alsó ága, a feszítőág, annál erősebb a zabla hatása. Az állazóláncnak rá kell simulnia a ló állára. Ha túl feszes, akkor fájdalmasan belevág a ló bőrébe, ha viszont túl laza, akkor nem fejt ki megfelelő hatást.

Western lovaglás[szerkesztés]

A ló irányítása[szerkesztés]

A lovas csizmáival, derekával, kezével has-illetve hátizmaival befolyásolja a lovat. Kezeivell a kantárszárakat, ezzel a zablán keresztül nyomást gyakorol a szájára és nyelvére. Téves az a vélekedés, mely szerint a zablával való lovaglás a lónak mindenképpen fájdalmat okoz. Ne feledjük, hogy a lovaglás olyan tevékenység, melyben a lovas bizonyos fokig ki van szolgáltatva négylábú társának és annak ösztöneinek. A megriadó ló ösztönei felülírják a tanult viselkedésformákat és elragadhatja a zabla nélkül lovagló lovast. Helye van természetesen a zabla nélküli lovaglásnak, de természetesen csak olyan környezetben, ahol a lovat semmilyen külső körülmény nem zavarhatja meg abban, hogy kizárólag lovasára figyeljen.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kantár témájú médiaállományokat.